Hoge eis voor fraude in Amsterdams vastgoed

Tegen vastgoedhandelaar Jurriaan de R. (49) heeft justitie 22 maanden cel geëist, in omdat hij zou hebben nagelaten ruim 1,4 miljoen euro aan de Belastingdienst te betalen. Hij zou het geld hebben witgewassen.

Maarten van Dun
null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

De R. was met Vondel Vastgoed zeer actief op de Amsterdamse vastgoedmarkt. Het bedrijf, inmiddels handelend onder een andere naam, beheert een omvangrijke vastgoedportefeuille, maar De R. is verwikkeld in diverse strafrechtelijke onderzoeken.

In dit geval draait het om een vastgoedtransactie uit juli 2008. Vondel Vastgoed was toen al door de crisis in zwaar weer beland, toen De R. om tafel zat met, onder anderen, Hubert Möllenkamp. 'De Maserati-man' was nog directeur van Rochdale en de woningbouwvereniging kocht drie panden op de Buyskade van De R. Zeven miljoen euro betaalde Rochdale, inclusief 1,4 miljoen euro waarmee De R. de verschuldigde omzetbelasting beloofde te betalen.

Privérekening
Maar dat deed hij niet. Toen Rochdale bij de fiscus naar de 1,4 miljoen euro informeerde, ontstond argwaan bij de Fiod. Een boekenonderzoek bij Vondel Vastgoed toonde aan dat het geld nooit is overgemaakt.

De R. betoogt dat zijn medewerkers mogelijk een fout hebben gemaakt. "Ik was meer bezig met het commerciële aspect, niet met de fiscale afhandeling. De controllers en de accountants vormden een autonome club. Ik dacht nooit: moeten wij nog iets overdragen? Ik dacht meer de andere kant op: hou de hand op de knip."

De R. moet hebben geweten dat hij het geld schuldig was, want hij maakte immers zelf de afspraken, vindt het Openbaar Ministerie: "De R. is de spin in het web, hij weet van de hoed en de rand. Het kwam hem heel goed uit dat zijn medewerkers vergaten het geld over te maken."

Absurd
Daags na de verkoop maakt De R. namelijk vier miljoen euro uit Vondel Vastgoed over naar zijn privérekening. Volgens justitie heeft hij daarmee het verschuldigde belastinggeld witgewassen. De R.: "Die aanklacht klinkt mij absurd in de oren. Bij witwassen denk ik aan iets heel anders."

In deze strafzaak doet de rechter over twee weken uitspraak. Volgens De R.'s advocaat is het nog maar de vraag of de 1,4 miljoen euro wel aan de Belastingdienst moet worden betaald, omdat daarover nog een fiscale procedure loopt. Als de Belastingdienst geen recht heeft op het geld, moet het terug naar Rochdale.

Justitie onderzoekt De R. in nog minstens twee strafrechtelijke onderzoeken, die om 'ruwweg dezelfde soort gedragingen' draaien.

Anemoon
Zo wordt in het onderzoek met de codenaam Anemoon gekeken naar een vermoede ABC-transactie uit 2004. Toen werd een aantal panden van Vondel Vastgoed in de Gillis van Ledenberchstraat binnen enkele uren ruim acht ton meer waard, terwijl de uiteindelijke koper ook een vennootschap van De R. was. De waardestijging werd voor de fiscus verborgen gehouden, denkt het OM.

In dat onderzoek deed de Fiod in 2012 ook een inval bij de Amsterdamse notaris Bernard Blijleven, die de aktes liet passeren. Blijleven is inmiddels van het tableau geschrapt, nadat hij in 2013 en 2014 1,9 miljoen euro aan cliëntgelden liet verdwijnen.

Hoewel Blijleven lang procedeerde om de inval in zijn kantoor onrechtmatig te laten verklaren vanwege de bescherming van zijn verschoningsrecht, mag het verzamelde bewijs van de Hoge Raad worden gebruikt in de strafzaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden