Hoge celstraffen voor liquidatie in Leiden

Amsterdammer Mohamed H. (36) en Zaandammer Leon N. (25) moeten 22 en 25 jaar de cel in voor de liquidatie van Zeynel Er. Die was in Amsterdam ook al twee keer het doelwit van een moordaanslag.

Haydar Zengin (rechts), eveneens vermoord, leek sterk op de Zeynel Er. Beeld -
Haydar Zengin (rechts), eveneens vermoord, leek sterk op de Zeynel Er.Beeld -

De uitspraak komt overeen met de eis van justitie. Leon N. en Mohamed H. schoten de vijftigjarige Zeynel Er in juni 2016 dood vlakbij diens verblijfplaats in Leiden. Zeynel Er was actief in het criminele milieu, onder andere voor het innen van schulden.

De rechtbank legt de hoge straf op vanwege 'de koelbloedigheid en het kennelijke gemak waarmee Zeynel Er volgens een vooropgezet plan op klaarlichte dag in een woonwijk met een machinepistool is neergeschoten.'

Ronduit schokkend
Dat moet volgens de rechtbank 'ronduit schokkend' worden aangemerkt. "Daarbij hebben N.en H. het risico op de koop toegenomen dat ook omstanders door kogels geraakt zouden worden.

Tientallen schoten zijn er gelost waarvan een deel het niet heeft geraakt. Op de plek van de schietpartij zijn vele hulzen en kogelpunten teruggevonden, een daarvan in de radiateur van een geparkeerde auto."

Twee keer doelwit
Zeynel Er was al twee keer eerder het doelwit van een moordcommando, beide keren in Amsterdam. In oktober 2015 schoot een onbekende Er's kantoorgenoot Haydar Zengin dood, een voormalig advocaat.

Die was vermoedelijk het slachtoffer van een persoonsverwisseling, toen de schutter het kantoor van beide mannen aan de Derkinderenstraat in Nieuw-West binnenging. Twee weken later troffen schutters wel Er, maar die overleefde meerdere schotwonden.

Bij de derde poging lukte het wel om Er dood te schieten. Leon N. en Mohamed H. reden in een gestolen busje, openden met een automatisch wapen het vuur op Er en dumpten het busje verderop.

Sporen
Ze slaagden er niet in de auto in brand te steken, waardoor de recherche veel sporen kon veiligstellen. In de bus, waarin ook het moordwapen en flessen benzine lagen, zat celmateriaal van Leon N. Op de buitenkant van de bus vond de politie dna-sporen van Mohamed H. Op een scooter vluchtten de schutters vervolgens verder. Op het slot van die scooter zat dna van Leon N.

De rechtbank gaat er vanuit denkt dat de twee mannen in opdracht hebben gehandeld. In de periode voor de moord verkenden ze de omgeving van Er, zo bleek uit camerabeelden en telefoongegevens. Een direct motief voor moord, of voldoende bewijs tegen een opdrachtgever, is nooit boven tafel gekomen. Mohamed H. heeft altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben gehad.

Dodenlijst
Leon N. beweerde dat hij de gestolen bus aan mensen had verkocht, wat zijn dna in de auto zou moeten verklaren. Leon N., die al eerder voor vuurwapengerelateerde delicten werd vervolgd, krijgt een hogere straf dan Mohamed H., omdat hij na de moord op Zeynel Er opnieuw in het bezit was van wapens.

Justitie denkt dat hij voorbereidingen trof voor weer een ernstig misdrijf, mogelijk een liquidatie. Hij had de beschikking over een busje waarvan hij de ramen beplakte met folie, vermoedelijk zodat hij ongezien iets of iemand kon observeren. Een observatieteam van de politie zag N. rond de woning van een man die op een dodenlijst zou staan.

De rechtbank vindt dat echter onvoldoende bewijs voor het voorbereiden van moord.

Lees ook: De Turkse Zeynel Er had vasthoudende vijanden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden