Hoge boetes voor autoslapers in Centrum

In de Amsterdamse binnenstad wordt streng gecontroleerd op mensen die in auto's slapen. De afgelopen maanden zijn al meer dan duizend boetes uitgedeeld.

Lex Boon
'Ze pissen en poepen en als ze wegrijden staat de zak van McDonald's links en die van Wok2Go rechts' Beeld Rink Hof
'Ze pissen en poepen en als ze wegrijden staat de zak van McDonald's links en die van Wok2Go rechts'Beeld Rink Hof

Al vanaf de overkant van de Herengracht worden ze door de handhavers gespot. Beslagen voorruit, geïmproviseerd gordijntje, Frans nummerbord en nog voor zeven uur 's ochtends - kan niet missen. In de grijze Renault Clio blijken drie toeristen te slapen. In de Nissan Navarra ernaast liggen er nog drie.

In het iets verderop gelegen Waldorf Astoria betaal je 780 euro per nacht, de parkeerplekken aan de gracht bieden plek voor de reizigers aan de onderkant van de toeristische markt: de autoslapers, die de moeite niet nemen om een hotel te boeken.

Merde
In dit geval komt het doordat de zes jongens - eind twintig, begin dertig - gisteravond pas laat wegreden uit Langres, in het noordoosten van Frankrijk.

"Je weet toch hoe dat gaat, iedereen was aan het treuzelen. Uiteindelijk kwamen we pas na twee uur 's nachts aan, te laat om nog een hotel te vinden," zegt een van de zes jongens, verontwaardigd over de manier waarop hij zojuist wakker werd gemaakt: met een boete van 140 euro. Per persoon. Merde.

'Het is verboden de weg als slaapplaats te gebruiken', staat in artikel 2.20 van de Algemene Plaatselijke Verordening. Sinds een paar jaar wordt daar in het centrum actief op gecontroleerd.

Vorig jaar deelden handhavers in het centrum 2423 boetes uit, dit jaar staat de teller al op 1073. Alleen al tijdens het paasweekeinde kregen 116 autoslapers een boete.

Bleke gezichten
Op deze vrijdagochtend worden een paar autoslapers aangetroffen, allemaal jonge Fransen. Op de Foeliestraat bij de IJtunnel bijvoorbeeld, waar een vrijwel lege fles Jack Daniels tussen de voeten van een van de toeristen een indicatie geeft van wat voor avond ze achter de rug hebben.

Met bleke gezichten en rode ogen geven ze hun ID-kaarten en adres, zodat de handhavers een boete naar ze kunnen opsturen. De toeristen in de Franse auto een paar plekken verderop ontlopen de bon, omdat ze toevallig net hun ogen open hebben als de handhavers langskomen.

Volgens stadsdeel Centrum is vooral de Nieuwmarktbuurt populair onder autoslapers - waarschijnlijk omdat veel navigatiesystemen toeristen die kant opsturen als ze 'Centrum Amsterdam' intikken. Zo staat er op de Krom Boomssloot een blauwgrijze Peugeot 207 geparkeerd.

Google Translate
De handhaver klopt op het raam, maar de twee jongens slapen rustig verder. Ze klopt nog een keer, iets harder. "Good morning," roept ze. Een van de jongens schiet wakker. Met een lijkbleek gezicht en rode ogen steekt hij zijn duim omhoog. "Why are you sleeping in your car? It's not allowed."

null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

Als de handhaver probeert uit te leggen dat ze een 'ticket' krijgen, wijst de jongen op zijn parkeerticket op het dashboard. Pas als Google Translate wordt ingeschakeld weet de vrouw duidelijk te maken dat ze een boete krijgen. "In Frankrijk mag het wel," bromt de jongen.

Hoewel het nergens duidelijk op de site van bijvoorbeeld I Amsterdam staat vermeld, noemt stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje het 'naïef' dat toeristen denken dat ze gewoon in de auto mogen slapen. "In steden in heel Europa mag dat niet, de openbare ruimte is geen hotel."

Veel overlast
De boete is fors, maar de autoslapers veroorzaken volgens Oranje ook veel overlast. "Er wordt gepist en gepoept en als ze wegrijden staat de zak van McDonald's links en die van Wok2Go rechts. Daarnaast willen we de toeristen ook beschermen tegen autokrakers, die weten dondersgoed dat al hun spullen in de auto achterblijven als ze op pad gaan."

De gemeente is van plan om deze zomer via Facebookadvertenties Duitse en Franse jongeren die van plan zijn om naar de stad te komen te waarschuwen om niet in de auto te gaan slapen. Ook komt de informatie op de toeristische sites.

Controle kost veel tijd en de hoge boete schrikt niet af - behalve als de toeristen het hun vrienden melden of online over hun ervaring vertellen. De Franse autoslapers van de Herengracht waren sowieso van plan om voor hun tweede nacht een hotel te zoeken. Dat gaan ze vandaag dan ook maar doen. Tenminste, als ze er na de boetes nog geld voor hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden