Hofstadgroep vond Bilal veel te labiel

AMSTERDAM - Bilal B., die werd doodgeschoten op het politiebureau aan het Amsterdamse August Allebéplein, kende veel leden van het Hofstadnetwerk. Maar hij nam niet deel aan de 'huiskamerbijeenkomsten' waar de leden fantaseerden over aanslagen.De leden van het netwerk vonden hem waarschijnlijk te labiel. Ook zijn hasjgebruik zou niet in goede aarde zijn gevallen. Bronnen rond de Hofstadgroep zijn kwaad over het verband dat politie en justitie legden tussen Bilal en de terreurgroep. ''Vooral zijn familie is daar ontdaan over,'' aldus een bron die anoniem wil blijven. ''Hij had zelf helemaal niets te maken met terroristische activiteiten of iets dergelijks. Bilal is alleen een keertje als getuige gehoord.''

Dat verhoor vond plaats na een reeks aanhoudingen in oktober 2005. Bilals twee jaar jongere broer Abdullah werd toen opgepakt, maar enkele weken later vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Bilal kreeg toen hij in in 2003 in de gevangenis zat bezoek van zijn buurtgenoot Mohammed B., de latere moordenaar van Theo van Gogh. Hij had met hem op school gezeten. Ook oud-klasgenoot en aangetrouwd familielid Samir A., kwam daar langs. Bilal (bijnaam 'Bartje') was toen veroordeeld vanwege zijn aandeel in een grote computerroof. Zijn medeverdachten vertrouwden hem niet helemaal, blijkt uit een afgeluisterd gesprek. ''Bartje praat te veel,'' zei medeverdachte Rachid F. Rechercheurs constateerden dat Bilal en de andere hoofdverdachten deel uitmaakten van 'de hardekernjeugd in Amsterdam West'.

Volgens de anonieme bron, een bekende van Samir A., 'ging het nooit echt goed met Bilal'. ''Hij zat in de gevangenis of zat psychisch in de knel.'' Zijn familie legt een verband met zijn hasjgebruik. Dat zou trouwens in de puriteinse kringen van de Hofstadgroep ook niet goed zijn gevallen.

De laatste dagen zat Bilal ook in de Valeriuskliniek. Hij had zichzelf gemeld, mede op aandringen van zijn familie en met tussenkomst van de crisisdienst, op een gesloten afdeling van de Valeriuskliniek. Bilal had eerder in de kliniek gezeten op basis van een rechterlijke machtiging. In augustus werd hij onder voorwaarden ontslagen. Na zijn terugkeer werd besloten dat het ontslag werd ingetrokken. De kliniek maakte afspraken met hem over zijn bewegingsvrijheid, waardoor hij wel de straat opkon. Zaterdag ging dat goed. Zondag onttrok hij zich aan zijn begeleiders. Voordat hij naar het politiebureau ging, was hij bij zijn familie langs geweest. Maar ook die kon hem niet tegenhouden.

De familie van Bilal is inmiddels naar Marokko vertrokken voor de begrafenis.

Schizofrenie komt relatief vaker voor bij jongens van Marokkaanse afkomst. Ook bij andere migrantengroepen komt de ziekte meer voor dan gemiddeld. Onderzoekers zien een verband met integratieproblemen die tot psychiatrische moeilijkheden leiden.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden