Hof stuurt Turkse generaals definitief cel in om beramen coup

Een groep Turkse generaals moet definitief 20 jaar de gevangenis in voor het beramen van een staatsgreep in 2003. Het Turkse Hof van Cassatie heeft woensdag hun beroep afgewezen en de vonnissen van lagere rechtbanken bekrachtigd. De rechters spraken tientallen lagere officieren die in eerste aanleg waren veroordeeld, alsnog vrij.

Archieffoto van de veroordeelde Turkse generaal Ilker BasbugBeeld afp

De meest prominente veroordeelden zijn voormalig generaal van het Eerste Leger Cetin Dogan, voormalig luchtmachtbevelhebber Ibrahim Firtina en admiraal buiten dienst Ozden Ornek. Zij wilden volgens het hof de regering van premier Recep Tayyip Erdogan omverwerpen in 2003.

Volgens de aanklagers wilden de coupplegers eerst chaos creëren om vervolgens met een beroep op de nationale veiligheid de macht te grijpen. Ze zouden onder meer plannen hebben beraamd om twee moskeeën in Istanbul op te blazen. Een ander idee was om een eigen straaljager te laten neerstorten en Griekenland daar de schuld van te geven.

Beschermers van secularisme
De spanning tussen politiek en militairen stamt uit de jaren 20 van de vorige eeuw, toen de Turkse vader des vaderlands Mustafa Kemal Atatürk op de restanten van het Ottomaanse rijk de basis legde voor de huidige seculiere republiek. Daarbij kreeg het leger nadrukkelijk de rol om die nieuwe orde te bewaken, wat resulteerde in een reeks staatsgrepen en pogingen daartoe.

Tegenstanders van de gematigd islamistische AKP van premier Erdogan spreken van een politiek proces om het leger in diskrediet te brengen.

De spanning tussen de politiek en het leger ontstond al in de eerste jaren van de moderne Turkse republiek. 'Vader des Vaderlands' Atatürk legde in de jaren 20 de basis voor een streng seculiere staat, waarin het leger de rol op zich nam om de strikte scheiding tussen moskee en staat te bewaken. Die taakopvatting leidde in de rest van de 20e eeuw tot een reeks staatsgrepen en pogingen daartoe.

Onder de gematigd islamistische Erdogan heeft het leger flink wat politieke macht moeten inleveren. Er lopen nog diverse processen tegen vermeende beramers van staatsgrepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden