Hof: SGP discrimineert vrouw

DEN HAAG - De staat dient de wet zo aan te passen dat de streng christelijke partij SGP vrouwen verkiesbaar moet stellen. De partij mag echter zelf bepalen hoe zij haar kieslijst samenstelt.Dit heeft het gerechtshof in Den Haag besloten. Volgens het hof discrimineert de SGP omdat zij nu mannen wel en vrouwen niet verkiesbaar stelt. Dat de staat hiertegen niet optreedt, acht het hof onrechtmatig. Onder meer het VN-Vrouwenverdrag verplicht de staat om vrouwen net als mannen te verzekeren van passief kiesrecht, aldus het hof.

De SGP gaat in cassatie bij de Hoge Raad tegen dit arrest. De partij vindt dat het de vrijheid van godsdienst aantast. ''We mogen toch zelf uitmaken wat we geloven,'' stelt de woordvoerder van de SGP-Tweede Kamerfractie. Volgens de partij is het in strijd met de Bijbel om vrouwen verkiesbaar te stellen. Stemmen mogen ze wel, op een man.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken kon nog niet inhoudelijk op de zaak ingaan.

Advocaat Tom Barkhuysen noemt het een 'sterk arrest'. Hij treedt op namens het Proefprocessenfonds Clara Wichmann, de FNV Vrouwenbond en het Juristencomité voor de Mensenrechten. Zij begonnen samen een procedure tegen de staat omdat die niets deed aan de vrouwendiscriminatie door de SGP.

Het gerechtshof kan de staat niet dwíngen de wet aan te passen. Die taak ligt bij parlement en regering. Barkhuysen gaat er echter van uit dat de staat de wet zal aanpassen omdat hij anders onrechtmatig handelt. ''Het uitgangspunt is immers dat de staat zich houdt aan de eigen wetten.''

Tot voor kort konden vrouwen geen lid worden van de SGP. Dat heeft de partij veranderd omdat zij anders geen overheidssubsidie kreeg. Maar in een ander juridisch traject heeft de SGP hierin wel gelijk gekregen. Volgens de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, mag de partij vrouwen weigeren als lid. Eerder ingehouden subsidie moest zij daarom alsnog krijgen.

Volgens de Raad houdt de SGP zich aan de wet. Tevens stelt de Raad dat vrouwen die zich kandidaat willen stellen voor een bestuurlijke of politieke functie, daarvoor bij elke andere partij terecht kunnen.

Het hof in Den Haag stelt echter dat dit niet van vrouwen gevergd kan worden. Van mannen met een gelijke geloofsovertuiging wordt dat immers ook niet gevraagd.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden