Hof houdt zaak Staatsliedenbuurt voor onbepaalde tijd aan

De strafzaak in hoger beroep over de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt heeft flinke vertraging opgelopen door een onvoorziene ontwikkeling.

De rechtbank bij aanvang van het hoger beroep in de zaak van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt. Beeld ANP
De rechtbank bij aanvang van het hoger beroep in de zaak van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt.Beeld ANP

Advocate Bénédicte Ficq kwam vrijdag, op de laatste dag van het proces, met een video op de proppen waaruit zou blijken dat Benaouf A., de centrale getuige in de zaak, op cruciale onderdelen heeft gelogen.

Op de video zegt een man dat hij van Benaouf heeft gehoord dat die heeft gelogen over de herkenning van een van de verdachten. De gefilmde man is volgens Ficq Rachid el M., die eerder dit jaar een hoofdrol speelde in de zogenoemde helikopterzaak.

Die zaak draaide om de mislukte poging Benaouf met een helikopter te bevrijden uit de gevangenis in Roermond.

Verklaring
Benaouf zegt dat hij verdachte Adil A. heeft herkend als een van de inzittenden van een Audi vanwaaruit is geschoten. Over deze verklaring is van meet af aan veel te doen geweest.

Door de duisternis en de snelheid van de Audi is Benaouf niet in staat zijn geweest iemand te herkennen, menen de advocaten van de verdachten. "Ik heb nooit geloofd in die herkenning door Benaouf," zegt Ficq.

Zij wijst erop dat Rachid el M. in korte tijd de derde is die zegt dat hij van Benaouf heeft gehoord dat hij niet de waarheid heeft gesproken. "Het interessante aan dit geval is dat hij een vertrouwenspersoon van Benaouf is."

Volgens Ficq heeft de advocaat van El M. haar laten weten dat het filmpje authentiek is. Het hof heeft het Openbaar Ministerie (OM) opgedragen de authenticiteit van het filmpje te onderzoeken. De zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden.

Zaak Staatsliedenbuurt: hoe zit het ook alweer?

Op 29 december 2012 wilden twee groepen daders Benaouf A. liquideren. Hij kon vluchten, maar zijn vrienden Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) werden met grof geweld vermoord op straat. Op de vlucht schoot één groepje daders op de Haarlemmerweg vanuit een Audi van dichtbij met een kalasjnikov op twee motoragenten.

Anouar B. (38) en Adil A. (30) zijn door de rechtbank tot levenslang veroordeeld in deze zaak. Benaouf A., die zelf een gevangenisstraf van twaalf jaar uitzit voor een andere liquidatie, is een cruciale getuige, omdat hij onder meer zegt Anouar B. te hebben herkend op de bijrijdersstoel van de Audi.

De verdachten hoopten dat Benaouf A. zijn verklaring in hoger beroep aan zou passen, maar hij liet zich niet intimideren en liet aan het begin van het hoger beroep weten bij zijn verklaring te blijven. De spanningen tijdens de inleidende zittingen van het beroep liepen hoog op, met scheldpartijen over en weer.

Dinsdag eiste het OM in hoger beroep ook levenslang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden