Hof geeft Powned deels gelijk in zaak Syrische vluchteling

Omroep Powned heeft in hoger beroep deels gelijk gekregen over een gefilmd interview met een Syrische vluchteling.

Een deel van het interview is niet onrechtmatig uitgezonden, stelt het gerechtshof.Beeld anp

Het hof oordeelt gedeeltelijk anders dan de voorzieningenrechter in de rechtbank eind vorig jaar. Die vond het uitzenden van het gesprek, waarin de man onder meer praat over problemen met zijn grote testikels, in zijn geheel onrechtmatig.

Maar volgens het gerechtshof in Amsterdam is een deel van het interview, waarin de man zich afkeurend uitlaat over homoseksualiteit, niet onrechtmatig uitgezonden, zo oordeelde het dinsdag in het hoger beroep.

De verslaggeefster en de cameraman maakten zich niet als medewerkers van Powned bekend toen zij de Syriër september vorig jaar benaderden bij de noodopvang in Apeldoorn, maar vertelden dat het om een schoolproject ging.

Toen de beelden op 1 oktober vorig jaar werden uitgezonden op tv, kreeg de man veel negatieve reacties. Hij werd weggezet als een op seks beluste vluchteling die achter Nederlandse meisjes aan zit.

Vrijheid van informatievergaring
Dat de verslaggeefster zich niet als journalist kenbaar heeft gemaakt, noemt het hof strijdig met het uitgangspunt in de journalistiek. Echter, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft Powned, ondanks herhaalde verzoeken, geen toegang verleend tot de locaties.

"Over de massale instroom van vluchtelingen in Nederland vond een publiek debat plaats. De vrijheid van informatievergaring werd daarom door de weigering van COA zodanig beperkt dat voor de verzwijging door de journaliste van haar hoedanigheid een voldoende zwaarwegende reden bestond," aldus het hof.

Schadevergoeding
Het uitzenden van het filmpje waarin de vluchteling zich afkeurend uitlaat over homoseksualiteit is volgens het hof daarom niet onrechtmatig, omdat het paste in het debat bij Studio Powned over het gebrek aan tolerantie van homoseksualiteit bij sommige vluchtelingen.

Het 'testikelfilmpje' dient volgens het hof geen ander doel dan als "humoristische afsluiting" van de uitzending en is dus wel onrechtmatig. De omroep moet een schadevergoeding van 2500 euro betalen en mag het filmpje niet opnieuw uitzenden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden