Hof: Gebruik lasergun acceptabel

LEEUWARDEN - De politie mag een lasergun gebruiken om de snelheid van auto's te meten.Het gerechtshof in Leeuwarden bepaalde dat vrijdag naar aanleiding van een strafzaak tegen een 49-jarige man uit Borger.

De man zou op een provinciale weg 156 kilometer per uur hebben gereden, waar 100 is toegestaan. De kantonrechter in Assen sprak de man eerder vrij omdat het proces-verbaal onduidelijk was en fouten bevatte. Zo kon in het proces-verbaal dat tegen de verdachte is opgemaakt worden gelezen, dat de agent met de lasergun ruim 300 meter naast de weg stond. Dat zou volgens een expert betekenen dat de verdachte zo'n 500 kilometer per uur zou hebben gereden.

Het Openbaar Ministerie (OM) ging in beroep en eiste een boete van 480 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van vier maanden. De advocaat van de automobilist, Tjalling van der Goot, pleitte voor vrijspraak. Hij vindt dat een automobilist die met een lasergun op snelheid wordt gecontroleerd, is overgeleverd aan de verbalisant. Volgens hem zou een lasergun moeten worden uitgerust met een systeem waardoor snelheidsmetingen worden opgeslagen. Nu gebeurt dat niet, waardoor achteraf nooit objectief is vast te stellen hoe hard een automobilist heeft gereden.

Het hof stelde niet te twijfelen aan de meting en honoreerde de eis van het OM; 480 euro boete en een voorwaardelijke rijontzegging van vier maanden. Over het toevoegen van bijvoorbeeld een disk om de meetgegevens op te slaan, zei het hof niks. ''Dat is teleurstellend. Want zo blijft deze discussie in de rechtszaal voortduren'', aldus advocaat Van der Goot. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden