Hof bevestigt verkiezing Musharraf

ISLAMABAD - Het Hooggerechtshof heeft donderdag zoals verwacht de herverkiezing van generaal Pervez Musharraf tot president van Pakistan bevestigd.Het hoogste rechtscollege verwierp een zesde en laatste bezwaarschrift dat stelde dat Musharraf niet kon worden herkozen zolang hij opperbevelhebber van het leger is.

De juridische adviseur van de president, Sharifuddon Pirzada, zei tegen persbureau Reuters dat nu niets de beëdiging van Musharraf meer in de weg staat. Wanneer dat gebeurt is nog niet bekend, maar vermoedelijk wordt het zaterdag. Ook is nog niet duidelijk wanneer hij, zoals beloofd, zijn functie van legerleider zal neerleggen.

Musharraf zuiverde het Hooggerechtshof na de afkondiging van de noodtoestand en zette er aan hem loyale rechters neer. Algemeen wordt aangenomen dat hij de noodtoestand op 3 november instelde omdat het hof zijn herverkiezing de maand ervoor illegaal dreigde te verklaren omdat hij niet tegelijk legerleider en president zou kunnen zijn.

Om zijn macht veilig te stellen kondigde Musharraf ook nieuwe aanpassingen van de grondwet aan. De amendementen moeten zorgen dat zijn besluit om de noodtoestand in te stellen niet kan worden aangevochten bij een rechter, aldus advocaten tegen The New York Times. In het verleden heeft Musharraf al vaker de grondwet aangepast om zijn positie te waarborgen.

Of met het vonnis van het hof ook het einde van de noodtoestand dichterbij is gekomen, blijft gissen. Musharrafs westerse bondgenoten dringen hierop aan. De Britse premier Gordon Brown zei donderdag dat Musharraf hem had verzekerd ''zijn uiterste best te doen om de noodtoestand op tijd te beëindigen om vrije en eerlijke verkiezingen mogelijk te laten zijn''.

Tijdens een top in Kampala in Uganda schorste de 53 landen tellende Gemenbest Pakistan als lid van de organisatie van voormalige Britse kolonies omdat de noodtoestand nog steeds niet is opgeheven. Secretaris-generaal Don McKinnon van de Gemenebest zei dat de maatregel weer wordt ingetrokken als ''de democratie en het recht is hersteld''.

Musharraf verklaarde eerder dat de parlementsverkiezingen op 8 januari onder de noodtoestand kunnen worden gehouden. De oppositie is hier fel op tegen. De voornaamste oppositieleider Benazir Bhutto weet nog niet of zij de verkiezingen gaat boycotten. Zij heeft haar kandidaten in elk geval toestemming gegeven om zich in te schrijven voor de stembusgang.

Maar een verklaring van Bhutto's partij PPP stelt volgens de BBC dat de beslissing later nog kan worden herroepen en daarmee blijft de optie van een boycot open. Andere oppositiekandidaten zoals Imran Khan en Nawaz Sharif hebben al laten weten niet te zullen deelnemen. De oppositie probeert al langer een alliantie tegen Musharraf te vormen.

De verbannen oppositieleider Nawaz Sharif wil binnen enkele dagen naar Pakistan terugkeren. Hij verblijft in Saudi-Arabië. Toen hij begin september na jaren ballingschap terugkeerde in Pakistan, werd hij door de autoriteiten direct weer het land uitgezet. Musharraf kwam in 1999 aan de macht door Sharif als premier af te zetten. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden