Hof besluit in augustus over vrijlating kroongetuige Ros in Passage-proces

Het gerechtshof bepaalt 26 augustus of kroongetuige Fred Ros in de grote Amsterdamse liquidatiezaak Passage vrij komt.

Fred RosBeeld anp

Hij zit dan ruim tien jaar vast: twee derde van de vijftien jaar cel die het Openbaar Ministerie (OM) nog altijd van plan is tegen hem te eisen. Het OM vindt hem nog altijd betrouwbaar en vraagt daarom zijn vrijlating.

Ros is op 3 augustus 2006 aangehouden in Spanje, waar hij zat ondergedoken. Justitie wil hem rond die datum los laten, maar het gerechtshof neemt iets langer bedenktijd.

Dertig jaar

De rechtbank had Ros veroordeeld tot dertig jaar celstraf, voor het (door)geven van opdrachten voor twee moorden, waarvan één is uitgevoerd: de liquidatie van de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl.

In de aanloop naar zijn hoger beroep heeft Ros vervolgens een overeenkomst met justitie gesloten, als kroongetuige. In ruil voor zijn tientallen belastende verklaringen over medeverdachten, heeft het Openbaar Ministerie hem beloofd de strafeis te halveren van dertig tot vijftien jaar.

Uitzonderlijk
Het is hoogst uitzonderlijk dat het Openbaar Ministerie het hof al voorafgaand aan het requisitoir (met de strafeis) om vrijlating van een verdachte vraagt, maar het hoger beroep in Passage duurt, net zoals de behandeling in eerste aanleg, veel langer dan voorzien. Omdat Ros de veroordeling van dertig jaar heeft staan, wil justitie het hof niet passeren door hem snel vrij te laten.

Aanklagers Cynthia de Jong en Frits Posthumus benadrukten in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol dat Ros zich in hun ogen aan de verplichtingen in zijn deal heeft gehouden door 'naar hun voorlopige oordeel' de waarheid te spreken.

Verguisd
Ros en zijn advocaat Onno de Jong zijn het vanzelfsprekend eens met het verzoek om vrijlating. De Jong benadrukte dat Ros als kroongetuige is 'verguisd en bedreigd' en 'voor leugenaar is uitgemaakt'. Als het hof Ros' voorlopige hechtenis niet wil opheffen, vragen ze schorsing daarvan op grond van zijn persoonlijke omstandigheden.

Op 26 augustus maakt het hof ook bekend of de voorlopige hechtenis van hoofdverdachte Dino Soerel wordt opgeheven, zoals zijn advocaten in lange, uitgebreide pleidooien hebben gevraagd. Justitie verzet zich daar hevig tegen, omdat ze nog voldoende bewijs ziet dat Soerel opdrachten gaf voor liquidaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden