Hof bekijkt vervolgen politietop strandrellen

Het gerechtshof in Den Haag bekijkt of justitie de operationeel leidinggevenden bij de politie in Rotterdam moet vervolgen voor de fataal verlopen strandrellen. De ouders van de 19-jarige Robby van der Leeden, die op het strandfeest door een politiekogel om het leven kwam, hebben daarvoor onlangs een beklagprocedure ingediend. Ze willen een oordeel van een onafhankelijke rechter.

De politie grijpt in tijdens de strandrellen in augustus 2009 Beeld ANP
De politie grijpt in tijdens de strandrellen in augustus 2009Beeld ANP

Dat bevestigt hun advocaat Erik Gorsselink, die verder niet op de zaak wil ingaan, omdat zijn cliënten 'rust willen, geen behoefte hebben aan publiciteit en de zaak nog in behandeling is bij het hof'. Eerder probeerden de ouders de agenten die schoten losten via dezelfde weg vervolgd te krijgen, maar toen oordeelde hetzelfde hof dat het Openbaar Ministerie de juiste beslissing had genomen dat niet te doen.

Het is woensdag precies 3 jaar geleden dat het strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland ontaardde in een slagveld tussen de politie en hooligans.

De rellen braken uit bij een feesttent van het evenement. De relschoppers bekogelden de agenten met allerlei voorwerpen, zoals met zand gevulde flessen, stenen en glaswerk. Ze joegen de agenten de duinen in. Die voelden zich uiteindelijk zo in het nauw gedreven, dat ze hun vuurwapens trokken en waarschuwingsschoten losten. Toen dat niet hielp, schoten ze gericht op de benen van de relschoppers. Van der Leeden werd daarbij dodelijk geraakt, doordat hij op dat moment net bukte.

Het hof vindt echter dat het OM terecht heeft besloten de agenten niet te laten berechten. Voor een van de politiemensen blijkt uit technisch onderzoek dat hij niet raak heeft geschoten. Voor de andere agent geldt volgens het hof dat er sprake was van noodweer. Ook vond het hof dat de korpsleiding te weinig maatregelen had genomen om rellen te voorkomen.

Gorsselink stelt in een korte verklaring dat zijn cliënten de 'schriftelijke beslissing van het OM - om af te zien van de vervolging van de operationeel leidinggevenden - te kort door de bocht vinden. Daarom maken ze gebruik van hun recht om daar een onafhankelijke rechter naar te laten kijken'.

De ouders hebben overigens afgezien van een gang naar het Europees Hof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden