Lezersbrief

'Hoezo onze strijdvlag aanvullen met hetero's?'

Paroollezer Ludolphe Vernede reageert in deze ingezonden brief op het interview met Milkshake-organisator Marieke Samallo. 'De woordkeuze hier alleen al!'

'Hoezo onze strijdvlag aanvullen met hetero's?' Beeld ANP
'Hoezo onze strijdvlag aanvullen met hetero's?'Beeld ANP

Marieke Samallo, organisator van festival Milkshake, vraagt zich af waarom de s (van straight) ontbreekt in de activistische regenboogformule lhbtiqa, en suggereert dan impliciet dat hier van homo-­normatief gedrag sprake is.

In haar woorden: 'Het wil niet zeggen dat je open-­minded bent als je bij die zeven letters hoort en met een regenboogvlag staat te zwaaien.' De woordkeuze hier alleen al!

Ik zit al 40 jaar in de homowereld en 57 jaar in de heterowereld en ken geen hetero's die ooit vanwege hun geaardheid achter zijn gesteld. Hoezo moeten wij onze strijdvlag aanvullen met uitgerekend die groep die ons ongeluk is, en altijd is geweest? Doen wij hen verder iets aan? Staan zij überhaupt op achterstand?

Dan vervolgt Samallo dat je 'ook bij Pride hetero's nodig hebt. Anders verval je in preaching to the choir. Het moet samensmelten.'

'Betero's'
Ik weet niet over welke Pride zij het hier heeft, maar de Amsterdamse is dusdanig heteroseksueel, zowel qua deelnemers als qua bezoekers, dat NRC een aantal jaren geleden al kopte met 'Welcome to Straight Pride'.

Samallo zegt als organisator van Milkshake voor world domination te gaan. Ik stel voor dat ze eerst een paar jaar voor introspection gaat. Domination hebben we al genoeg in de wereld, en baarde zelden iets goeds. In tegenstelling tot introspectie.

En daar kunnen zelfingenomen 'betero's' zich niet genoeg in ­oefenen. Zeker als ze homo's ook nog eens willen uitleggen hoe ze hun activistische vlaggen moeten samenstellen. Of Prides moeten vieren.

Ludolphe Vernede, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden