Column

Hoezo integer?

THEODOR HOLMAN

Wat betekent dat woord 'integer' toch dat ik steeds hoor? Ik weet heus wel dat het woordenboek 'betrouwbaar' als betekenis geeft, maar dan vind ik het toch raar dat het steeds voor politici wordt gebruikt.

Nu weer. Joël Voordewind van de Christen Unie is 'integer.' Ik wil dat best geloven. Ik heb Voordewind eens geïnterviewd en na afloop zat mijn geld nog in mijn achterzak. Echt integer, vond ik dat.

Maar nu heeft Joël gisteren laten weten dat hij niet zeker weet of die aanslag van 9/11 wel door moslims is gepleegd; Joël kan namelijk niet verklaren waarom die torens zo recht naar beneden vielen. Waren er misschien bommen van binnenuit? Meen je dit echt, Joël? Doe niet zo gek.

Nu is dit niet zo erg. (Hoewel. Als hij echt twijfelt aan de schuld van Al Qaida is Joël dan wel een betrouwbare, integere christen?) Maar gisteren zei Joël ook dat hij een verbod wil 'op het haatzaaien door het ontkennen van de Holocaust'.

Klinkt sympathiek, maar... Ik vind hen die de Holocaust ontkennen eigenlijk net zo stom als die lieden die niet geloven dat Al Qaidastrijders de Twin Towers zijn ingevlogen.

Ik bedoel: wie de Holocaust ontkent ('Het waren er geen zes miljoen, hoogstens een stuk of drie') is niet goed bij zijn hoofd, en ik geloof absoluut dat er Joden zijn die gekwetst worden als er iemand beweert dat die Holocaust maar een verzinsel is, maar om vanwege die reden nu te gaan tornen aan de vrijheid van meningsuiting, terwijl je zelf vermoedelijk meent dat de Amerikaanse regering misschien wel de hand heeft gehad in het omverwerpen van de Twin Towers, vind ik dus niet zo... integer.

Ik zal het uitleggen. Stel dat 'haatzaaien door het ontkennen van de Holocaust' niet meer mag, dus als je geen waanzin meer mag debiteren, dan is het nog maar een kleine stap naar het strafbaar stellen van haatzaaien door het beledigen van God - wat eigenlijk al strafbaar is. Ver gezocht? Dit wil men al bij de CU.

Maar Joël wil dan wel dat er voor zijn waanzin - het zijn waarschijnlijk niet alleen Al Qaidastrijders geweest - geen verbod komt. Terwijl die waanzin ook honderden nabestaanden van slachtoffers kan kwetsen.

Niet zo integer dus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden