Column

Hoewel de meeste mensen haat kennen, reageren we verbijsterd als iemand uit haat een moord pleegt

Er rust een taboe op haat. Daar zit logica achter. Haat leidt tot agressie, tot geweld, dat wij afwijzen. Haat komt voort uit onrechtvaardigheid of vernedering. Een volk kan zich verraden en vernederd voelen en haat daarom een ander volk. Of haat terecht is, is een ander verhaal.
Meestal wel, vaak niet.

Meestal vinden we haat moreel verwerpelijk.

Dat kun je vinden, maar daarmee verdwijnt die haat niet.

Ik zou liegen als ik zei dat ik de haat niet kende. Vooral in de liefde heb ik nogal wat gehaat, en ongetwijfeld heb ik haat opgeroepen. Ik kende achttienkaraats jaloezieën en ik heb mij door sommige vriendinnen diep en diep vernederd gevoeld.

'Sorry Theodor, dit is... Paul.'

'Nee, blijf maar liggen, Paul, en jij ook. Ik kom alleen even mijn koffer uit de kast halen.'

Wie haat, is verslagen.

Hoewel de meeste mensen haat kennen, reageren we verbijsterd als iemand uit haat een moord heeft gepleegd. Of, zoals in Zeist, twee eigen kinderen heeft gedood en daarna zelfmoord heeft gepleegd. Het is de uiterste consequentie van haat: jij hebt ervoor gezorgd dat mijn leven totaal waardeloos is en dus zal ik ervoor zorgen dat jouw leven totaal waardeloos wordt; ik zal doden wat jou en mij het liefst is: onze kinderen.

Euripides' Medea deed dat. Jason, haar man, zegt tegen Medea: 'Je hebt mijn kinderen omgebracht? Waarom?' En Medea antwoordt: 'Uit haat.' Zij heeft Jason daarvoor al haar motieven gegeven. Jason stelt: 't Was niet mijn hand die hen sterven deed.' Medea antwoordt: 'Nee, het waren uw schending en trouweloosheid.' Jason: 'Zijn die echt een reden om onze kinderen om te brengen?' Medea: 'Denk je dat zo'n krenking voor een vrouw gering is?'

Ze haat! Haat is de totale machteloosheid. De opperste gekrenktheid! Geen wapens meer hebben, al dood zijn, terwijl je nog leeft. Het enige wat rest om de balans te herstellen, is een moord op wat je gezamenlijk hebt en wat de ander ook het liefst is: het product van wederzijdse liefde.

En wie vervolgens zijn kinderen heeft gedood, weet dat je nu nog maar één persoon kunt haten: de moordenaar van je kinderen. En dus hang je jezelf op.

Hoeveel hulpverleners je ook op Medea en Jason had afgestuurd, het had niets geholpen.

Medea haatte uit liefde.

 
Medea haatte en dus bracht zij haar en Jasons kinderen om.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden