Kaart

Hoeveel woningen werden in uw buurt verkocht boven de vraagprijs?

In Amsterdam worden weer heel veel huizen boven de vraagprijs gekocht, maar niet in Sloten, Blijmer-Centrum en de Riekerpolder. Daar wordt minder dan tien procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

Artikel door: Ton Damen; visualisatie door: Jorris Verboon en Priscilla Tienkamp
In het afgelopen kwartaal werd meer dan de helft van de verkochte huizen in de Indische buurt boven de vraagprijs gekocht Beeld Floris Lok
In het afgelopen kwartaal werd meer dan de helft van de verkochte huizen in de Indische buurt boven de vraagprijs gekochtBeeld Floris Lok

Dit blijkt uit een onderzoek van technologiebedrijf Calcasa uit Delft dat donderdag zijn rapportage over het derde kwartaal publiceert. De firma werkt met gegevens van het Kadaster.

Dat in Amsterdam huizen boven de vraagprijs van de hand gaan, is bekend. Volgens Calcasa wordt momenteel in en rond de hoofdstad in veertig procent van de gevallen boven de vraagprijs geboden. Dat ligt alweer boven het niveau van dertig procent, een percentage dat eerder werd gecommuniceerd door de makelaarskoepel NVM en de Amsterdamse Makelaarsvereniging (MVA). Nieuw is dat Calcasa de cijfers niet alleen per stadsdeel, maar ook per buurt heeft.

Koploper van de Amsterdamse huizenmarkt is met stip het westelijk deel van de Indische Buurt. Gemiddeld 70 procent van de woningen wordt er verkocht boven de vraagprijs. In het oostelijk deel van de buurt is het vijftig procent. Op een gedeelde tweede plaats staan de Kinkerbuurt, met rond de 60 procent van de woningen die boven de vraagprijs zijn verkocht, en de Van Galenbuurt in stadsdeel West met 62 procent boven de vraagprijs.

Buurten in opkomst
Opvallend is dat de zogenoemde buurten in opkomst veel hoger scoren dan de van oudsher beste buurten van de stad. In De Jordaan wordt in 34 procent van de gevallen boven de vraagprijs geboden. Dat is veel, maar toch aanmerkelijk minder dan in de Kinkerbuurt waar in 63 procent van de gevallen sprake is van overbiedingen. Ook in de peperdure Apollobuurt wordt overboden, in 32 procent van de gevallen.

De verschillen op de Amsterdamse woningmarkt zijn groot. Ondank de vele pogingen tot renovaties en herstructurering scoort de Kolenkitbuurt in Nieuw-West nog matig, met 14 procent van de biedingen boven de vraagprijs.

Amsterdam draagt het landelijke herstel van de woningmarkt sinds 2013. De gemiddelde waarde van een huis is volgens Calcasa sinds het dal met 19,6 procent gestegen. In stadsdeel West was de prijsstijging het grootst. Daar is een doorsnee woning alweer 7,8 procent meer waard dan in het derde kwartaal van 2008, de piek van de woningmarkt voor de kredietcrisis.

Op de kaart ziet u hoeveel procent van de huizen in het derde kwartaal van 2015 boven de vraagprijs gekocht werden. U kunt de kaart ook op uw volledige scherm bekijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden