Hoeveel ruimte is er nog om af te wijken in Amsterdam?

De Amsterdamse veelkleurigheid is een van de wapenfeiten van de stad. Maar in hoeverre biedt de stad nog ruimte voor afwijken van de norm? Het Parool stelt deze vraag dinsdagavond in het Stadsgesprek in samenwerking met De Balie.

De avond wordt geopend door zanger, dichter en muzikant Rikkert van Huisstede Beeld Ernst Coppejans
De avond wordt geopend door zanger, dichter en muzikant Rikkert van HuisstedeBeeld Ernst Coppejans

"De stad wordt monotoner. Middenklasse, jong en blank bepalen het straatbeeld," zei oud-kraker Jaap Draaisma afgelopen maand in Het Parool. Een uitgebreid stuk over de verschillende kanten van de vraag of er nog ruimte is voor anders-zijn in de stad, riep veel en verschillende reacties op.

"Hebben we dan een norm in de stad?" vroeg een Parool-lezer zich af, die meende dat de stad juist diverser dan ooit is. Een andere lezer was het niet met hem eens: "Diversiteit moet terug om de stad creatiever en leefbaarder te maken."

Dinsdagavond praat Het Parool in samenwerking met De Balie verder in het Stadsgesprek. Onder meer UvA-socioloog Jan-Willem Duyvendak en sociaalwetenschapper Linda Duits laten hun licht schijnen over de vraag of je nog anders kan zijn. De avond wordt geopend door zanger en dichter Rikkert van Huisstede.

Verdere gasten zijn Hay Schoolmeesters (ADM-terrein), Rutger Groot Wassink (GroenLinks) en Kimberly Willems (Museumnacht). Daarnaast worden foto's vertoond van de Amerikaanse Shirley Agudo, die jarenlang flamboyante verschijningen in het Amsterdamse straatbeeld fotografeerde.

Stadsgesprek: Vrijstaat Amsterdam, dinsdag 23 mei, 20.00 uur, De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, toegang: €10

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden