PlusBlikvangers

Hoeveel mensen zouden zich realiseren dat dit een kunstwerk is?

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme ­beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden? Dit keer: J.C. Bloem.

J.C. Bloem, domweg geëerd aan de Mauritskade Beeld Carly Wollaert
J.C. Bloem, domweg geëerd aan de MauritskadeBeeld Carly Wollaert

Aan de Mauritskade staat het, tegenover het begin van de Dapper­straat: een geel bord met daarop BLOEM. Vlak ernaast staat een kleiner, ook weer geel bord met daarop de letters J en C. Hoeveel voorbijgangers zouden zich realiseren dat dit een kunstwerk is? Het ziet er uit als die geheimzinnige borden met daarop een Z of een K, die je ook wel eens langs de waterkant ziet staan. Verder op aan de Mauritskade staat er ook zo één (van de Z-variant).

Die in onbruik geraakte borden moesten de scheepvaart waarschuwen voor een in de waterbodem afgezonken leiding (een zogeheten zinker) dan wel kabel. Het kunstwerk van Steffen Maas aan de Mauritskade is een eerbetoon aan de dichter J.C. Bloem (1887-1966).

Het staat daar op een perfecte plek, want Bloems bekendste gedicht, sowieso een van de bekendste gedichten uit de Nederlandse literatuur, is een sonnet uit 1945 waarin de tegenovergelegen Dapperstraat een belangrijke rol speelt.

Gaat ie:

De Dapperstraat

Natuur is voor tevredenen of legen.
En dan: wat is natuur nog in dit land?
Een stukje bos, ter grootte van een krant,
Een heuvel met wat villaatjes ertegen.

J.C. Bloem

Sinds 2003
Kunstenaar Steffen Maas
Waar Mauritskade

Geef mij de grauwe, stedelijke wegen,
De' in kaden vastgeklonken waterkant,
De wolken, nooit zo schoon dan als ze, omrand
Door zolderramen, langs de lucht bewegen.

Alles is veel voor wie niet veel verwacht.
Het leven houdt zijn wonderen verborgen
Tot het ze, opeens, toont in hun hogen staat.

Dit heb ik bij mijzelven overdacht,
Verregend, op een miezerigen morgen,
Domweg gelukkig, in de Dapperstraat.

Mooi, hè? Je zou denken dat zo'n gedicht alleen geschreven kan zijn door een Amsterdammer, maar Bloem had niet heel veel met de stad. Hij werkte korte tijd op de gemeentesecretarie van Amsterdam, en dat was het. Het gedicht De Dapperstraat zag hij ook niet als een ode aan de hoofdstad, maar als 'het uitspreken van een liefde voor de stad in het algemeen'.

Oost is evengoed - en terecht - trots op het sonnet. In de Dapperstraat zelf prijkt de complete tekst in een typografie van Ootje Oxenaar (die van de bankbiljetten) op de gevel van een nieuwbouwpand. Daarnaast is de kreet 'Domweg gelukkig in de Dapperstraat' te lezen in de vele talen die in de buurt worden gesproken.

Bekijk het overzicht met alle blikvangers uit deze serie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden