PlusPS

Hoeveel kost een kind?

Kinderen verrijken je leven, zeggen ze, maar ze hebben ook een prijskaartje. Van wieg tot studentenkamer kost een dochter of zoon een kleine ton. En daarna? Begin maar vast met sparen voor de studietijd.

Kaj van Arkel
Het goede nieuws: broertjes en zusjes zijn goedkoper, want de kinderspullen worden hergebruikt Beeld Olivier Heiligers
Het goede nieuws: broertjes en zusjes zijn goedkoper, want de kinderspullen worden hergebruiktBeeld Olivier Heiligers

"Je kost me een rib uit mijn lijf!"

Welke ouder verzucht niet iets dergelijks als zoon- of dochterlief weer eens iets nodig meent te hebben. Bekend weerwoord: "Dan had je me maar niet moeten maken."

Daar hebben ze een punt: je bent zelf aan kinderen begonnen, dus heb je als ouder de plicht in hun levensonderhoud te voorzien. Maar dat is nog wel iets anders dan een blanco cheque voor ze uitschrijven.

Afhankelijk van inkomen
Wat kost een kind tot aan zijn achttiende? "Daar valt moeilijk een prijs op te plakken," zegt Karin Radstaak van budgetvoorlichter Nibud. "Dat is onder meer afhankelijk van je inkomen."

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kost een kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen, weet Radstaak. "Ongeacht of de ouders veel of weinig verdienen."

Wie modaal verdient, netto tussen de 2000 en 2500 euro per maand, is gemiddeld tussen de 340 en 425 euro per maand kwijt aan zijn kind. In dat bedrag zijn vrijwel alle kosten opgenomen, zoals een deel van de woonlasten, voeding en kleding.

Broertjes en zusjes zijn goedkoper. Twee kinderen kosten gemiddeld 26 procent van het inkomen, drie kinderen 33 procent en vier kinderen 40 procent. Dat je bij volgende kinderen minder kwijt bent, is volgens Radstaak logisch. "Kinderspullen worden hergebruikt en krijgen zo een tweede, derde of zelfs vierde leven."

Smartphone en sportclub
Het Nibud becijfert dat een kind tot 12 jaar ruim 50.000 ­euro kost. Dat komt neer op 4320 euro per jaar. Kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar kosten gemiddeld een kleine 30.000 euro. Dat is 4766 euro per jaar. De middelbare schooltijd is dus duurder.

"In de pubertijd loopt de teller sneller op," is de ervaring van Stella de Swart (51) uit Amsterdam, moeder van Kick (13) en Pleun (10). "Ze eten meer, groeien snel uit hun kleren, willen een smartphone en gaan naar een sportclub. En dan zijn er nog de schoolkosten voor excursies, leermiddelen en de ouderbijdrage."

Kinderen maken het leven niet goedkoper, en dat komt zeker hard aan bij een alleenstaande moeder die moet rondkomen van een bijstandsuitkering. Stella: "We leven van ongeveer 50 euro in de week. Eten, nieuwe schoenen, verjaardagscadeautjes, openbaar vervoer, alles moet ik ervan betalen."

Financieel bewust
Hoe vervelend de situatie af en toe ook is, het maakt de kinderen wel financieel bewust. "Het besparen wordt een sport," zegt De Swart. "Het vergt creativiteit en de kinderen denken graag mee."

Hoewel de gezinsuitgaven vanaf de geboorte van een eerste kind stijgen, kiezen veel stellen ervoor om dan minder te gaan werken en dus salaris in te leveren. De meeste ouders van minderjarige kinderen zijn anderhalfverdieners. Hij werkt fulltime, zij in deeltijd. Zo'n 47 procent van de moeders gaat minder uren werken om voor de kinderen te zorgen, blijkt uit onderzoek van vrouwennetwerk ­Woman Inc.

Ook Koen van Langen (34) en Anouk Martens (32) ­werken minder sinds de komst van hun zoons Jelle (3) en Abel (1,5). Koen, werkzaam als software engineer, verkortte zijn werkweek tot vier dagen. Dansdocent Anouk werkt tegenwoordig twee dagen per week. Martens: "We kiezen ervoor om veel bij de kinderen te zijn. Dat we daardoor ­gezamenlijk minder verdienen, is een offer dat we graag brengen."

Opa en oma
Als Martens dansles geeft, gaan Jelle en Abel naar opa en oma. Martens: "De ene dag passen Koens ouders op de kinderen, de andere dag mijn vader en moeder." Als je ­ouders dat niet kunnen of willen, is er kinderopvang. Een grote kostenpost.

De uurtarieven voor het kinderdagverblijf zijn volgens Boink (belangenvereniging van ouders in de kinderopvang) 7,16 euro, voor de buitenschoolse ­opvang 6,69 euro en voor gastouderopvang 5,75 euro.

Werkende ouders krijgen van de overheid een inkomensafhankelijke vergoeding, tussen de krap 70 en 94 procent voor het eerste kind en krap 80 tot 95 procent voor het tweede kind.

Betalen voor je kind stopt overigens niet bij 18 jaar. Een kind dat in vier jaar - dus zonder studievertraging - zijn studie afrondt, kost nog eens 58.000 euro, berekende het Nibud op ­basis van het Studentenonderzoek 2017. Dat geld gaat ­onder meer op aan kamerhuur, eten en drinken, studieboeken en het jaarlijkse collegegeld. Een deel daarvan komt met de studiefinanciering terug.

Wil je als ouder aan de studie meebetalen, dan is het verstandig om vroeg te beginnen met sparen. Bijna acht op de tien ouders sparen voor hun kinderen, blijkt uit onderzoek van SNS. Daarvan spaart de helft specifiek voor een opleiding of studie van zoon of dochter.

Koen en Anouk storten maandelijks 25 euro per kind op een aparte spaarrekening. De opa's en oma's vullen dat ­bedrag tot 50 euro aan. Van Langen: "Dat geld moet van pas komen als ze straks 18 zijn en gaan studeren."

Wipstoel en babyfoon
Kind op komst? Alleen al aan luiers betaal je ongeveer 288 euro per jaar.
Andere kosten om rekening mee te houden:

Babyuitzet
- Kleding €91,50
- Verzorging €164,90
- Babykamer €361,50

Totaal €617,90

Overige kosten
- Box + kleed €85
- Buggy €80
- Kinderstoel €65
- Autostoeltje €130
- Kinderwagen €300
- Flesverwarmer €30
- Flessenreiniger €2
- Melkpoedercontainer €2
- Buikdrager €55
- Babyfoon €55
- Reisbed €40
- Traphek €40
- Wipstoel €30

Totaal: €930

Bron: Nibud

Zakgeld
Hoeveel geef je (per maand)?

- 6 jaar €4,00
- 8 jaar €6,00
- 12 jaar €17,50
- 16 jaar €22,50
- 18 jaar €27,50

Bron: Nibud

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden