Hoessein A. (25) is slachtoffer wilde schietpartij Centrum

De 25-jarige Hoessein A. uit Amsterdam-Oost is in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Tweede Wittenburgerdwarsstraat door twee mannen met automatische vuurwapens beschoten. Hij heeft de aanslag overleefd.

Maarten van Dun en Paul Vugts
De steeg waar de schietpartij begon Beeld Maarten van Dun
De steeg waar de schietpartij begonBeeld Maarten van Dun

Hoewel tientallen kogels op A. waren afgevuurd, is hij zaterdagmorgen al met lichte verwondingen uit het ziekenhuis ontslagen. Slechts enkele kogels hebben hem geraakt in arm en rug.

Omdat Hoessein A. nog een vonnis had openstaan is hij door de politie aangehouden direct nadat hij uit het ziekenhuis was ontslagen. Hij moest ook nog twee boetes betalen.

Veroordeeld
Hoessein A. is een telg uit een grote familie uit Oost, van wie verscheidene leden voor serieuze misdrijven zijn veroordeeld. A. werd in 2014 samen met een familielid veroordeeld voor het in de lucht schieten tijdens een feest in de onder criminelen geliefde club The Sand in Amsterdam-West, op eerste kerstdag 2012.

In die zaak loopt nog cassatie omdat A. vindt dat hij onterecht is veroordeeld. De A.'s werden in die zaak ook beschuldigd van twee autodiefstallen in Berghem en Bodegraven.

A. groeide op in dezelfde buurt als enkele jonge Marokkaanse Amsterdammers die in de al jaren slepende onderwereldvete zijn verwikkeld en van wie er enkele zijn geliquideerd, zoals Nabil Amzieb - wiens hoofd in maart werd achtergelaten voor waterpijpcafé Fayrouz in Amsterdam-Zuid - en Youssef Lkhorf, die in december 2012 werd doodgeschoten in de Staatsliedenbuurt.

Celstraffen
Vier twintigers uit dezelfde buurt kregen onlangs celstraffen van acht tot twaalf jaar omdat ze in Amsterdam-West volgens de rechtbank een rivaal hadden willen liquideren.

A. was jeugdkampioen kickboksen en rekent enkele succesvolle Marokkaans-Amsterdamse kickboksers tot zijn vrienden. Hij wordt door één topkickbokser op internet bedankt voor zijn steun tijdens diens carrière. Op social media is A. vooral te zien in het uitgaansleven. Hij laat merken dat hij trots is uit Oost te komen.

Twee mannen met een scooter probeerden A. vrijdagnacht waarschijnlijk met een pistoolmitrailleur te liquideren in het doodlopende deel van de Tweede Wittenburgerdwarsstraat - waar kogels insloegen in ramen en kozijnen van verscheidene huizen en in een garage.

A. wist zich te redden door over een schutting te klimmen en de binnentuin in te rennen van de woningen aan de Poolstraat. Hij klopte daar bebloed aan, aan de achterkant van een woning.

De bewoonster: "Hij was gewond aan zijn arm, zag ik. Daar zat bloed. Hij zei ook dat hij in zijn rug was geraakt. Voor ik het wist was 'ie weer verdwenen." De politie pikte A. op uit de binnentuin.

Hels lawaai
Buurtbewoners zijn geschrokken. De vrouw bij wie A. had aangeklopt: "Je voelde echt dat het gebouw werd geraakt. Het was een hels lawaai, heel veel schoten achter elkaar. Het klonk erg onregelmatig." Een buurvrouw: "Ik ga ook wel eens tot twee uur uit. Stel je voor dat ik vannacht was thuisgekomen, net toen het schieten begon."

Politieduikers zochten 's nachts al in de Wittenburgervaart naar een mogelijk daar weggegooid wapen. De daders ontkwamen met een scooter. Over het motief van de schietpartij is vooralsnog niets bekend.

Kogelgaten na de schietpartij Beeld Maarten van Dun
Kogelgaten na de schietpartijBeeld Maarten van Dun
Kogelgat in een raam Beeld Maarten van Dun
Kogelgat in een raamBeeld Maarten van Dun

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden