Hoerenpanden zijn megastrop voor gemeente

Voormalige peeskamers in de Bergstraat staan te koop. Floris Lok Beeld
Voormalige peeskamers in de Bergstraat staan te koop. Floris Lok

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam lijdt bij de aankoop van prostitutiepanden in het kader van Project 1012 tientallen miljoenen verlies. Dat geld komt niet meer terug bij verkoop of exploitatie van de panden, en moet dus worden afgeschreven.

Het gaat daarbij om zogeheten planschadevergoeding die de gemeente moet uitkeren aan de diverse, bij Project 1012 betrokken
woningbouwverenigingen als Stadgenoot, Ymere en De Key/Principaal.

Bij de start van het project eind 2007 telde de binnenstad (het hele gebied met postcode 1012, maar met name de Wallen) ruim vijfhonderd prostitutieramen; sommige bordelen tellen twee of drie ramen. Doel van 1012, met als belangrijkste kartrekker wethouder Lodewijk Asscher, is onder meer dat aantal ramen terug te dringen tot onder de driehonderd.

Daarbij wordt steeds dezelfde procedure gevolgd: woningbouwverenigingen kopen hoerenpanden op, waarna de gemeente de bestemming 'prostitutie' ervan afhaalt.

De betreffende panden dalen daardoor enorm in waarde: panden waarin prostitutie mag worden bedreven, zijn veel lucratiever en leveren op de vrije markt veel meer geld op.

De gemeente betaalt de woningbouwverenigingen om die reden planschadevergoeding. Sinds de start van 1012 zijn er van de 509 ramen 106 gesloten; van die 106 maakten onder andere de bordelen deel uit van 'Dikke Charles' Geerts op de Wallen, en van Willem Schelling in de Bergstraat en de Korsjespoortsteeg.

Voor 96 van die 106 heeft de gemeente in totaal 21 miljoen euro aan planschade betaald, en het eind is nog lang niet in zicht. Volgens Pierre van Rossum, gemeentelijk manager van het Project 1012, moeten zeker nog 118 ramen worden gesloten.

De kans is dan ook groot dat het verlies voor de gemeente uiteindelijk op veertig tot vijftig miljoen zal komen te liggen. Van Rossum: ''Daar kan ik niks over zeggen.''

Dat de gemeente bij de aankoop en herbestemming van hoerenpanden planschade moet betalen, was van meet af aan bekend. Onbekend was echter dat het zo in de papieren zou lopen. Zoals gezegd kan de gemeente het geld niet meer terugverdienen bij verkoop of exploitatie van de panden. In feite is dan ook sprake van verlies, al wil projectmanager Van Rossum het liever niet zo noemen.

''Voor dat geld krijg je ook wat terug, namelijk minder prostitutiepanden en daarmee minder criminaliteit. Je krijgt een heel andere binnenstad. Als je het puur boekhoudkundig gaat bekijken, ja... Maar je hebt het hier over heel andere waarden.''

Niet alleen de gemeente lijdt fors verlies op prostitutiepanden, de woningbouwverenigingen die de panden moeten aankopen ook, ondanks de forse bedragen aan planschade die zij ontvangen. (BART MIDDELBURG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden