Hoera! Amsterdam is 741 jaar geworden

Met het enigszins verhaspelde woord 'Amestelledamme' werd op 27 oktober 1275 voor het eerst over Amsterdam gerept. Dat is donderdag precies 741 jaar geleden.

De vlag hangt uit op de Westertoren. Beeld Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad
De vlag hangt uit op de Westertoren.Beeld Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad

Het Parool viert de verjaardag met de mooiste beelden van lezers. Ook een bijdrage leveren? Mail je foto met toelichting naar nieuwsdienst@parool.nl.

De stad viert haar 741e verjaardag met taart in het Stadsarchief. Daar wordt het tolprivilege onthuld, het oudst bewaarde document waarin Amsterdam voor het eerst wordt genoemd.

Verhaal
Tere ere van de verjaardag van Amsterdam schreef kinderboekenschrijver Arend van Dam dit jaar een verhaal over de tijd dat Amsterdam nog vier burgemeesters had. Alle Amsterdamse leerlingen van groep 7 krijgen het verhaal donderdag voorgelezen.

Voor de Amsterdammers die niet meer voorgelezen worden, is er het genoegen om naar de carillons van de Westerkerk, Oude Kerk en de Munt te luisteren. Zij spelen om 12.00 uur Lang Zal Ze Leven. Daarnaast laten klokkenspellen de hele dag ook Amsterdamse liederen horen.

Verschillende data
Over de precieze ontstaansdatum van Amsterdam is nogal wat te doen geweest. De bewoning van het gebied rond de Dam gaat duizenden jaren terug, maar de eerste schriftelijke melding van 'Aemstelledamme' stamt uit 1275.

Graaf Floris V van Holland verleende de bewoners van het gebied op 27 oktober van dat jaar tolvrijheid. Aan deze datum werd in 1975 het eeuwfeest gehangen.

Amsterdamdag
Anderen houden vast aan het jaar 1306, toen de Utrechtse bisschop Gwijde van Avesnes Amsterdam op 13 juni stadsrechten verleend zou hebben. In 2006 leidde dit verschil in inzicht ertoe dat door een deel van de stad een tweede zevenhonderdste verjaardag werd gevierd.

Een derde datum die meedingt, is 9 december 1342. Op die dag verleende de Hollandse graaf Willem IV stedelijke rechten aan de Amsterdammers. Een tijdje heeft, als compromis, 2 juli als Amsterdamdag dienstgedaan. Maar die verjaardag stierf na enkele jaren een stille dood.

Lees het verhaal van Arend van Dam: Toen Amsterdam nog vier burgemeesters had [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden