Achtergrond

Hoelang blijven we braaf gehoorzamen?

Het einde is nog niet in zicht van alle maatregelen die onze bewegingsvrijheid beperken. Het nieuwe normaal stelt Nederland en het kabinet-Rutte maximaal op de proef.

Volgens ingewijden luidt het advies van het Outbreak Management Team om de maatregelen in ieder geval tot eind april of begin mei te handhaven.Beeld Jakob van Vliet

Anderhalve meter afstand houden, niet naar school en de horeca, thuiswerken als het kan, ­alleen de deur uit als het moet, geen sportwedstrijden. Dinsdagavond zal de regering vertellen dat dit voorlopig het nieuwe normaal blijft. Volgens ingewijden luidt het advies van het Outbreak Management Team om de maatregelen in ieder geval tot eind april of begin mei te handhaven. Diezelfde bronnen voorzien dat daarna een nieuwe verlenging in het verschiet ligt.

Opgescheept met gezin

Waar eerder nog heel voorzichtig licht aan het einde van de tunnel gloorde op 6 april, is duidelijk dat we ons veel langer schrap moeten zetten. Bepaald geen aangenaam vooruitzicht.

Al passen we ons snel aan, het contrast met de wereld van vóór het coronavirus is immens. ­Natuurlijk kunnen we veel dingen online afhandelen, maar iedereen met schoolgaande kinderen in huis ervaart dat digitale lessen in de praktijk rommelig, zo niet chaotisch verlopen en dat het een hele kunst is om wekenlang met het ­eigen gezin opgescheept te zitten, met weinig of geen privacy. Alleenstaanden missen juist contacten. Om maar te zwijgen van ouderen die bang zijn besmet te raken.

Afgelopen weekend hield Nederland zich ­redelijk aan de nieuwe voorschriften, maar de vraag is of het kabinet zich niet rijk rekent met de constatering dat het kwartje is gevallen. Wat gebeurt er als de temperaturen oplopen en stranden en parken lonken? Blijven we dan nog braaf binnen?

Afgaande op de rampzalige cijfers die het RIVM iedere middag over ons uitstort, zit er vooralsnog weinig anders op. Waar vorige week nog voorzichtig optimisme klonk bij het RIVM, luidde de zuinige vaststelling maandag dat het aantal doden en nieuwe ziekenhuisopnames minder snel stijgt dan zonder maatregelen het geval zou zijn geweest.

Het lijkt erop dat het kabinet dinsdagavond kiest voor eenduidigheid en niet met verschillende data voor verschillende sectoren komt. Dat is mede een reactie op de kritiek over onduidelijke communicatie. Daar is veel over gezegd en ­geschreven, maar wie over de grenzen kijkt, ziet dat het daar niet veel beter is – om niet te zeggen veel slechter. Leidinggeven gedurende een pandemie is nu eenmaal geen abc’tje.

Donker scenario

Te vrezen valt dat het kabinet-Rutte verder op de proef zal worden gesteld naarmate de ‘intelligente lockdown’ langer duurt. Als de economie verder bergafwaarts gaat en meer mensen hun baan verliezen, zal de roep om verlichting van de maatregelen aanzwellen.

Tegelijkertijd dient zich een donker scenario aan bij de ziekenhuizen. De verdubbeling van het aantal ic-bedden is vermoedelijk niet ­genoeg voor opvang van alle patiënten, de bewonderenswaardige inspanningen van zorgverleners ten spijt.

Al meer dan duizend coronapatiënten liggen op de intensive care. Als de toestroom aanhoudt, zal Nederland met de hoed in de hand over de grens moeten kijken, in de hoop op ­Europese solidariteit. Dat het kabinet juist nu vooroploopt in een financieel conflict met Zuid-Europese landen, is in ieder geval qua timing zeer ongelukkig. Verwijten daarover snijden meer hout dan die over warrige communicatie.

Volg al het nieuws over de coronacrisis in ons liveblog

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden