Hoedster van Parool Milly van Stiphout-Croonenberg overleden

Milly van Stiphout-Croonenberg, oud-bestuursvoorzitter van de Stichting Het Parool en zo een belangrijke factor in het voortbestaan van deze krant, is in de nacht van donderdag op vrijdag op 78-jarige leeftijd overleden.

Milly van Stiphout-Croonenberg overleed in de nacht van donderdag op vrijdag. Beeld Amaury Miller
Milly van Stiphout-Croonenberg overleed in de nacht van donderdag op vrijdag.Beeld Amaury Miller

De in Amsterdam geboren Van Stiphout was tijdens haar leven PvdA-wethouder in Soest, lid van Provinciale Staten in Utrecht en bestuurslid van de Vara.

Ze maakte ook televisieprogramma's, als producent. Bovenal was ze een hoeder van deze krant.

Als voorzitter van de lang machtige Stichting Het Parool zag ze erop toe 'de ideële kanten' van het krantenbedrijf waarvan Het Parool, maar ook de Volkskrant en Trouw onderdeel waren, niet verloren gingen.

Geschiedenis in gedachten
De stichting bewaakt de identiteit van deze krant, maar ook de pluriformiteit van de pers. "In de oorlog zijn mensen gestorven voor Het Parool, en dat is niet voor niets geweest," was haar motto. Die geschiedenis was altijd in haar gedachten als grote besluiten moesten worden genomen.

Een krantenuitgever was volgens haar 'niet te vergelijken met een koekfabriek'. In 2003 stapte Het Parool uit uitgeversconcern PCM en kwam het op zichzelf te staan.

Toenmalig hoofdredacteur Erik van Gruijthuijsen en adjunct-hoofdredacteur Frits Campagne streden met Van Stiphout voor verzelfstandiging van de krant die PCM had willen opheffen. Dat lukte, tegen de verwachting van velen.

Aanjager van de redactie
Hoewel ze formeel was teruggetreden als voorzitter van de Stichting Het Parool en worstelde met haar gezondheid, bleef Van Stiphout nauw aan de krant verbonden.

Ronald Ockhuysen, de huidige hoofdredacteur van Het Parool: "Milly was niet alleen de spil tijdens de doorstart van Het Parool in 2003, maar bleef belangrijk als aanjager van de redactie. We spraken elkaar met regelmaat en dan hamerde ze op de waarde en kracht van onafhankelijke, onderzoekende journalistiek en op het ontwikkelen en houden van een herkenbare, dwingende identiteit. Ze was onze trouwste lezer en onze grootste criticaster."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden