Opinie

Hoe zwaar weegt advies van de stadsdeelcommissie?

Adviezen van stadsdeelcommissies moeten serieus worden genomen. Niet alleen door stadsdeelbesturen, maar ook door het college, schrijft D66-bestuurscommissielid Jeroen Mirck.

Inspraak van buurtbewoners bij stadsdeel Oost, 2013. In maart krijgt het lokale bestuur een nieuwe vorm. Beeld Marc Driessen
Inspraak van buurtbewoners bij stadsdeel Oost, 2013. In maart krijgt het lokale bestuur een nieuwe vorm.Beeld Marc Driessen

Over ruim een half jaar gaat ­Amsterdam naar de stembus. Ook voor de stadsdelen, al is nog steeds niet precies duidelijk hoe die straks gaan functioneren. Hier enkele 'zwaar­wegende' adviezen.

Elke Amsterdammer kan tot 6 september zijn mening geven over het nieuwe bestuurlijke stelsel dat van kracht wordt bij de ­verkiezingen in maart 2018. Nee, de stadsdelen verdwijnen niet. Gelukkig maar, want anders zou je voor
elk lokaal bezwaar naar de Stopera moeten reizen. Wel krijgen we na deelraden en bestuurscommissies opnieuw iets anders: stadsdeelcommissies.

Ook als bestuurscommissie van Nieuw-West sturen we een brief met ons commentaar naar het college van burgemeester en wethouders. Niet bij iedereen gaat dat van harte (sommige partijen lijken de discussie over het bestuurlijk stelsel goeddeels te boycotten), maar zelf vind ik het onze plicht als volksvertegenwoordigend orgaan om alle taken zo goed mogelijk over te dragen aan onze opvolgers.

Allereerst de naam: ik ben verheugd dat er is gekozen voor 'stadsdeelcommissies', want de oorspronkelijke naam 'adviescommissie' suggereert toch vooral een bijrol aan de zijlijn. ­

Vervolgens is het van groot belang om te waarborgen dat deze commissies ook echt 'zwaarwegende adviezen' kunnen geven.

Dit moet duidelijker worden vastgelegd in de uitwerking van het 'Hoofdlijnenbesluit bestuurlijk stelsel 2018', waar de gemeenteraad na de zomer over stemt.

Zichtbaar motiveren
De volgende stadsdeelbesturen, die worden ­benoemd door het college, moeten 'zichtbaar motiveren' wat er met adviezen van 'hun' ­stadsdeelcommissie is gedaan, zeker als ze ­besluiten om van zo'n advies af te wijken.

Wat mij betreft kan dat nog een stap verder gaan: ook het college zou voortaan altijd zichtbaar moeten motiveren wat er met adviezen uit de stadsdelen wordt gedaan. Alleen dan laat de gemeente Amsterdam merken dat de adviezen van stadsdeelcommissies werkelijk als zwaarwegend worden gezien.

Belangrijk is ook dat de relatie tussen de stadsdeelcommissies en de gemeenteraad duidelijker wordt vastgelegd. Eén specifiek punt wil ik er graag uitlichten: het college adviseert de gemeenteraad om een aparte raadscommissie in te stellen voor behandeling van gebiedsplannen en belangrijke bestemmingsplannen.

Jeroen Mirck. D66-bestuurscommissielid in Nieuw-West. Beeld -
Jeroen Mirck. D66-bestuurscommissielid in Nieuw-West.Beeld -

Een goede suggestie, want dit brengt de lokale inbreng dichter bij de raad. Ook de Rekenkamer beveelt deze constructie aan.

Ik vind het belangrijk dat deze speciale raadscommissie er ook echt komt. Lokale volksvertegenwoor­digers kunnen hier aanschuiven en meepraten. Zo kun je pas echt zwaarwegende invloed hebben.

Recht doen aan traditie
Deze en talloze andere adviezen krijgt het college deze zomer op zijn bordje. Ik reken erop dat dit alles leidt tot een bestuurlijk stelsel dat recht doet aan de getrapte politiek die al decennia in Amsterdam bestaat en bewoners de kans biedt om lokaal aan de bel te trekken over lokale kwesties.

Verder kijk ik uit naar het aparte plan om de participatieve democratie te versterken. Dat zal nodig zijn, want veel bewoners zien door de bomen het bos niet meer.

Laat de stadsdeelcommissies straks een betrouwbare boswachter zijn, mét zwaarwegende adviezen aan het stadsbestuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden