Punt voor punt

Hoe zoekt de politie naar de vuurwapengevaarlijke Benhadi?

De politie zoekt nu al anderhalve week naar de vuurwapengevaarlijke Amsterdamse crimineel Ali Benhadi (23). Hoe werkt zo'n operatie? Misdaadjournalist Paul Vugts legt het punt voor punt uit.

Paul Vugts
Benhadi Beeld ANP
BenhadiBeeld ANP

1. Hoe kon Ali Benhadi ontsnappen?

Het verhaal ging dat hij 'gewoon' naar buiten was gelopen met bouwvakkers die aan het werk waren geweest in de psychiatrische kliniek Roosenburg van GGZ-instelling Al­trecht in Den Dolder. Benhadi was daarheen vanuit de gevangenis in Zwolle overgeplaatst vanwege verward en agressief gedrag. Dat klopt niet. Benhadi, telg uit een beruchte criminele familie uit Amsterdam-West, is vorige week dinsdagochtend rond half tien uitgebroken uit de kliniek, die met gesloten deuren, hekken en anderszins beveiligd is.

2. Wat voor operatie komt er dan op gang?

De Amsterdamse politie heeft een rechercheteam aan de zoektocht gezet dat zich bezighoudt met zware criminaliteit. Zo'n team doet onderzoek op en rond de plek van de ontsnapping, spreekt getuigen en bekijkt beelden van camera's die Benhadi (mogelijk) is gepasseerd. Het brengt verblijfplaatsen in kaart waar de voortvluchtige mogelijk een heenkomen zal zoeken.

In dit geval gaat het bijvoorbeeld om de buurten waar Benhadi is opgegroeid in Amsterdam-West, met name in Bos en Lommer, rond de woningen van familieleden op de Admiraal de Ruijterweg en in de Charlotte de Bourbonstraat. De telefoons van familieleden en (criminele) contacten worden afgeluisterd, observatieteams gaan zoeken en velerlei opsporingsmiddelen kunnen worden ingezet, zoals camera's. Het Team Criminele Inlichtingen, de geheime dienst van de recherche, zoekt tips in het milieu.

3. Wie worden van de ontsnapping op de hoogte gesteld, en wanneer?

De inrichting waaruit een gedetineerde is ontsnapt, in dit geval de kliniek Altrecht, slaat alarm bij de overkoepelende Dienst Justitiële Inrichtingen. Zeker omdat Benhadi als onberekenbaar, agressief en vuurwapengevaarlijk te boek staat, slaat die (internationaal) alarm bij bijvoorbeeld grensbewakers en opsporingsdiensten. De hele Nederlandse politie krijgt Benhadi's foto en signalement door via een zogeheten aandachtsvestiging. In briefings krijgen agenten de opdracht naar de voortvluchtige uit te kijken, met een waarschuwing over zijn onberekenbaarheid.

4. Waarom duurde het tweeënhalve dag voordat er met een opsporingsbericht echt groot alarm werd geslagen?

Zo'n bericht is zeer ingrijpend. Het zal grote onrust veroorzaken in de samenleving en Benhadi's volledige naam, foto's en signalement staan voor altijd op internet. Daarom moet justitie de afweging maken of zo'n bericht opportuun is. Nu adviseerde de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee de landelijke justitietop donderdag dat het belang van Benhadi ondergeschikt was aan het maatschappelijk belang hem te vinden, nu dat de politie alleen niet lukte. Dat Benhadi eerder meermaals vuurwapens had, zoals de pistoolmitrailleurs en het pistool waarmee hij in november 2013 was gepakt, woog zwaar. Bovendien heeft hij de medicijnen om zijn agressie te beteugelen, niet bij zich, wat hem extra gevaarlijk maakt.

5. Wat leidde tot de invallen in de huizen van familie, dinsdagavond?

Het rechercheteam had concrete informatie gekregen dat Benhadi was ondergedoken in één van de woningen in Bos en Lommer die de politie ook in eerdere onderzoeken in 2013 was binnengevallen, op de Admiraal de Ruijterweg en in de Charlotte de Bourbonstraat. Benhadi werd daar niet aangetroffen.

6. Krijgt Benhadi extra straf als hij wordt gepakt?

Op vluchten uit detentie staat geen aparte straf. Wel kan justitie de rechtbank vragen af te zien van de voorlopige invrijheidstelling, waarop een gedetineerde na tweederde van zijn straf in principe recht heeft.

Benhadi is in november 2013 tot drie jaar veroordeeld voor het voorbereiden van een overval en zou dus komende november vrijkomen, na twee jaar. Justitie kan de rechtbank vragen hem dat derde jaar ook te laten uitzitten. Maar goed, dan moet hij eerst maar eens worden gepakt voordat hij een nieuw misdrijf pleegt.

7. Wat moet een getuige doen die Benhadi ergens ziet?

De politie raadt getuigen af zelf actie te ondernemen, omdat Benhadi ondanks zijn bescheiden postuur (1.63 meter) zoals gezegd gevaarlijk kan zijn, maar vraagt hen onmiddellijk de autoriteiten te waarschuwen.

null Beeld DvE/CvW/Het Parool
Beeld DvE/CvW/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden