Plus

Hoe zijn politieagenten voorbereid op terrorisme?

Niet een uitvoerig getraind lid van een speciale eenheid maakte vrijdag een einde aan de mesaanval op het Centraal Station, maar een 'gewone' agent - nota bene met een geel hesje aan. Hoe zijn politieagenten voorbereid op terrorisme?

Maarten van Dun
Een agente op Centraal Station na de terreurdaad. Beeld ANP
Een agente op Centraal Station na de terreurdaad.Beeld ANP

Al het Nederlandse politiepersoneel dat in een operationele functie werkt, krijgt jaarlijks een tweedaagse praktijktraining over terrorisme. Voor wijkagenten en ander politiepersoneel zijn er aanvullende opleidingen over radicalisering en polarisatie.

De praktijktraining voor alle agenten draait in de basis om twee zaken: het herkennen van een terrorist en die vervolgens uitschakelen.

Terrorisme of 'gewoon' geweld
De training is een aanvulling op de 'Integrale Beroepsvaardigheidstraining' (IBT), de opleiding die agenten meerdere keren per jaar krijgen en waar zij de technieken leren om verdachten onder controle te brengen en aan te houden.

Ook schieten met het dienstwapen hoort bij de 'IBT'.

De tweedaagse contraterrorismetraining is, volgens mensen die de opzet van de cursus kennen, gericht op het leren herkennen van een terrorisme-incident.

Agenten krijgen, aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, uitgelegd dat een aanslag op elk moment van de dienst kan gebeuren: ook als je bijvoorbeeld net met een broodje in de hand staat.

De agenten leren tijdens de training hoe zij een terrorisme-incident snel kunnen onderscheiden van 'gewoon' geweld.

Belangrijk is vooral het herkennen van een dader die met het geweld doorgaat tot hij wordt gestopt. Dat is namelijk bepalend voor hoe agenten vervolgens moeten optreden.

Normaliter benaderen politieagenten situaties met gewapende verdachten uiterst behoedzaam en in veel gevallen schrijft het protocol voor om te wachten op assistentie van het gespecialiseerde arrestatieteam dat beter is getraind én bewapend.

Ervaren politiemensen
Tijdens de contraterrorismetraining krijgen agenten geleerd dat het bij een terreurdaad van belang kan zijn de dader uit te schakelen, voordat die meer slachtoffers maakt.

Het hoofddoel van de inzet is dan het zo snel mogelijk stoppen van de dader. Als een agent in zo'n geval zou wachten op assistentie van speciale eenheden zou de terrorist veel meer slachtoffers kunnen maken. Dat vraagt een andere mindset en een goede communicatie tussen de agenten die ter plaatse zijn.

De 'gewone' agenten leren overigens niet allerlei nieuwe technieken: ze maken gebruik van de vaardigheden die ze tijdens de rest van de IBT-cursussen al leren beheersen.

De trainers die de cursus verzorgen zijn doorgaans ervaren politiemensen, die ook bij politiekorpsen in andere landen ervaring opdoen.

Knelpunt blijft de tijd die politiemensen krijgen voor dit soort onderwijs: een veelgehoorde klacht is dat twee dagen training onvoldoende is om agenten goed voor te bereiden op terroristisch geweld.

Lees ook: Welke eenheid in actie komt, hangt van het incident af en Amsterdam laat zich niet zomaar ontregelen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden