Hoe ziet het Oosterpark eruit na de renovatie?
Ruim negen maanden geleden begon de grootschalige renovatie van het Oosterpark. Vanmiddag opent het park (deels) haar poorten. Lees hier wat je kunt aantreffen.
Wat gebeurt er vandaag?
De twee ingangen aan de Mauritskade, de ingang aan de Linnaeusstraat tegenover de Muiderkerk en de ingang aan de OLVG-zijde zullen vanmiddag na het vertrek van de bouwvakkers opengaan. De zuidzijde van het park blijft nog even gesloten tot de officiële opening in september. De nieuwe waterpartij ter hoogte van Hotel Arena blijft eveneens onbereikbaar omdat de werkzaamheden daar nog niet af zijn.
Wat is er veranderd?
Het park zal op het eerste gezicht enigszins aangeharkt ogen. De wildgroei aan planten en bomen is rigoureus aangepakt, de rechtlijnige paden die het park voorheen doorkruisten, zijn verdwenen. Hoeken zijn vervangen door ronde, vloeiende lijnen volgens het oorspronkelijke ontwerp van tuinarchitect Leonard Springer. Alle paden zijn opnieuw geasfalteerd. De rozentuin is verdwenen en langs de oever van de vijver loopt een houten steiger. Het skatepark en het pierenbadje zijn er nog steeds, hoewel de laatste nog niet in gebruik is.
Waarom moest het park überhaupt op de schop?
Het stadsdeel geeft het zelf toe: het Oosterpark is de afgelopen decennia niet voldoende onderhouden. Of, zoals ze het zelf zeggen: 'Het is een beetje uit de hand gelopen.' Daarnaast kampte het park, zoals vele andere Amsterdamse parken, met een afwateringsprobleem. De ligweides waren vaak drassig omdat het regenwater niet snel genoeg kon worden afgevoerd. De velden zijn twintig centimeter opgehoogd. Voorheen lagen ze hol, nu is het bol. Helaas zijn de weides voorlopig nog niet begaanbaar, verwacht wordt dat het gras in september in vol ornaat terug is.
Het stadsdeel zegt dat het Oosterpark straks na de renovatie is 'verdubbeld'. Wat betekent dit?
Op de stadsplattegrond van Amsterdam staat de noordzijde van het Oosterpark - aan de Mauritskade, met het Tropenmuseum, de voormalige UvA-gebouwen en Hotel Arena - aangegeven als stedelijk gebied. Het park is als het ware in de lengte doormidden gesneden. Het stadsdeel wil het gescheiden beeld bijstellen zodat het 'landschappelijke zuiden en het bebouwde noorden een samenhangend geheel worden'.
Het park wordt niet letterlijk twee keer zo groot, er komen vijf voetbalvelden extra ruimte bij. De meters worden voornamelijk gemaakt doordat particuliere grondbezitters hun land openstellen, zoals het Tropenmuseum en Hotel Arena. Het geheel schuift als het ware op naar de Mauritskade.
Het grondige optreden van het stadsdeel tijdens de renovatie van het park is niet onopgemerkt gebleven. Met name de kap van vierhonderd bomen leidde tot veel protest bij buurtbewoners. Ondanks een protestmars en een kort geding gingen de bomen alsnog tegen de vlakte. Volgens het stadsdeel moest er worden uitgedund om de diversiteit te behouden.