Hoe Yngard stierf, is nog onduidelijk

De woning van de 83-jarige Louise Yngard in Betondorp. Foto politie Amsterdam-Amstelland Beeld
De woning van de 83-jarige Louise Yngard in Betondorp. Foto politie Amsterdam-Amstelland

Uit het Parool-archief, 13-11-2007

AMSTERDAM - Rond de moord op de 83-jarige Louise Yngard in Betondorp blijven tal van vragen onbeantwoord. Wie heeft bijvoorbeeld maandag 17 september na tien uur 's avonds nog iemand bij haar woning aan de Harkstraat 33 zien lopen? De politie hield drie weken na de moord een verdachte aan, maar is op zoek naar meer informatie.

Yngard was niet naïef. 's Avonds deed ze de deur voor niemand open tenzij het bezoek zich van tevoren had aangekondigd. Alleen voor de collectebus maakte Yngard, die in de avond van 17 op 18 september om het leven werd gebracht, een uitzondering.

De Surinaamse woonde al jaren in de rustige wijk. Maar veel contacten met haar buren had ze niet. Ze leidde een rustig leventje en was vaak te vinden in haar tuintje. Ze ging af en toe naar de Dappermarkt en op maandagmiddag naar het Leger des Heils. Maar verder kwam ze niet veel op straat - ook al omdat ze jaren terug was overvallen. Tot die tijd ging de voormalig bejaardenverzorgster van het Sint Bernardus Ouderencentrum nog wel geregeld naar de kerk, in Baarn. Daarna niet meer.

Op de bewuste maandag liep ze in de middag nog een ommetje achter haar rollator. Ze ging ook nog naar de container in de Landbouwstraat om een vuilniszak weg te gooien en ze kreeg bezoek van een dochter van haar hartsvriendin. Die vriendin, eveneens een hoogbejaarde Surinaamse vrouw, was enige maanden eerder gestorven. De dochter had zich over Yngard, die zelf geen kinderen had, ontfermd. Ze bezocht haar regelmatig. Toen zij die maandag om tien uur ' s avonds wegging, hoorde ze dat de deur op slot werd gedraaid.

De volgende dag ging de schoonzoon van de hartsvriendin even langs omdat er de hele dag nog geen contact was geweest met Yngard. En dat was ongebruikelijk. Toen hij met zijn sleutel naar binnen was gegaan, vond hij haar dood, naast het bed in de slaapkamer. Yngard was door verstikking en met veel geweld om het leven gebracht. Een aantal ribben bleek gebroken. De woning was duidelijk doorzocht. Vermoedelijk waren een armband, een horloge, twee gouden ringen en één of twee gouden kettingen verdwenen. De politie vond geen sporen van braak. Mogelijk had Yngard de dader binnengelaten of had de dader een sleutel.

Een paar dagen na de moord op Yngard overleed een andere alleenstaande oudere in de buurt. Dat bericht zorgde voor paniek bij vooral oudere buurtbewoners. Al snel gingen de geruchten dat de ene zaak wat met de andere te maken zou hebben. Maar Eric de Jong, projectleider van het politiebureau Linnaeusstraat die het onderzoek leidt, ontkent dit ten stelligste. ''De andere overledene is een natuurlijke dood gestorven. ''

Drie weken na de moord hield de politie de 29-jarige M.L. aan in zijn woning in Betondorp. ''Hij kwam geregeld bij Yngard thuis. Hij deed de boodschappen voor haar. De man zit nog steeds vast, maar heeft niet bekend. Hij kende Yngard via de familie van haar hartsvriendin. Die had haar al gewaarschuwd voor L. Maar Yngard, die zelf erg eenzaam was, had zich van die adviezen weinig aangetrokken. ''

De politie is nog steeds op zoek naar informatie. ''We hopen dat mensen uit de buurt iets hebben gezien. We hebben nu een ver-dachte te pakken, maar we sluiten niet uit dat er meer daders zijn. ''

De dochter van Yngards vriendin zag maandagavond rond tien uur een vrouw met haar hond op straat lopen. Zij zou, hoopt de politie, een belangrijke getuige kunnen zijn.

L. heeft in het verleden eerder vermogensdelicten gepleegd bij oudere mensen. De Jong: ''We zijn er erg op gespitst de daders te pakken. Zeker omdat dit zó'n brute moord was. Om slechts een paar waardevolle spullen. Dit kan je eigen moeder overkomen. '' (HANNELOES PEN)

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden