Hoe vind je toch een studentenkamer in Amsterdam?

Wie vanaf september naast studeren ook in Amsterdam wil wonen, moet zich deze zomer mengen in de strijd om een studentenkamer. Hoe vind je toch een plek waar je je bed kunt neerzetten?

Jasper Piersma
null Beeld Jean-Pierre Jans
Beeld Jean-Pierre Jans

Allereerst, kamerzoeker, zet niet te hoog in. De droom om direct een kamer te vinden in het centrum van Amsterdam moet je laten varen. En met een gemiddelde prijs van vijfhonderd euro zijn de Amsterdamse kamers veruit het duurst.

Mocht je je hier niet door laten afschrikken, dan zijn er deze mogelijkheden om je eigen Amsterdamse paleis(je) te bemachtigen.

Studentenwoningcorporaties
Wil je niet voor een onmogelijk bedrag huren van een louche huisjesmelker, dan is inschrijven bij een (studenten-)woningcorporatie een goede optie. Op Studentenwoningweb vind je woningen van diverse woningcorporaties die tegen een eerlijke prijs aangeboden worden. Op deze kaart vind je een overzicht.

Het nadeel is wel dat het even kan duren. Heb je je nog niet ingeschreven (eenmalig 38 euro), maar wil je per september in Mokum komen wonen, gaat dat je via deze weg niet snel lukken. Uitnodigingen om te mogen hospiteren worden namelijk verstuurd op basis van inschrijftijd en er zijn kandidaten die al veel langer ingeschreven staan.

Na een paar maanden wachttijd heb je kans op een woning in Noord of Uilenstede, voor de rest van de woningen is het langer geduld hebben. Heb je dus plannen om in de toekomst in Amsterdam te studeren, is het verstandig om je vroegtijdig in te schrijven. Dat kan al vanaf een leeftijd van 16 jaar.

Extra tip: schrijf je ook direct in bij Woningnet, zodat je in je studententijd punten opbouwt om daarna een goedkope huurwoning te kunnen bemachtigen in de stad.

Kamersites
Het grootste aanbod van kamers vind je op sites als Kamernet.nl en Kamer.nl. Op de eerstgenoemde worden honderden kamers aangeboden, waar je allemaal op kunt reageren. Je kunt op zoveel woningen reageren als je wilt, maar of je uitgenodigd wordt voor een bezichtiging of hospiteeravond hangt helemaal van jezelf af. Dat begint al bij je hospiteermail.

Aan het reageren hangt vaak een prijskaartje. Zo betaal je bij Kamernet 34 euro per maand om onbeperkt te kunnen reageren.

Makelaars
Er zijn vrij veel makelaars in Amsterdam die naast echte (huur-)woningen ook studentenkamers aanbieden. Een voordeel is dat hier vaak minder mensen op één kamer reageren, waardoor de kans groter is dat een woning binnenkort van jou is.

Er zitten wel veel nadelen aan. Veel makelaars rekenen hoge bemiddelingskosten en stellen bovendien inkomenseisen (bijvoorbeeld een inkomen van drie keer de huur). Sommigen accepteren echter ook garantstelling van je ouders voor de te betalen huur.

Tijdelijk huren of anti-kraak
Wanneer het niet wil vlotten, kun je ook kijken naar tijdelijke kamers. Ook die zijn te vinden op diverse kamersites, maar je kunt ook kijken naar bijvoorbeeld Casa 400: in de zomer een hotel, buiten het seizoen studentenwoningen. Dat betekent dat je 's zomers je kamer moet verlaten. Ook in het Student Hotel kun je tijdelijk wonen, tot 10 maanden achter elkaar. Wel is het met huurprijzen vanaf 600 euro voor de gemiddelde student wat aan de prijzige kant.

Wie echt goedkoop wil wonen, kan dat anti-kraak doen. In Amsterdam staan veel panden leeg in afwachting van koop, sloop of renovatie en daar kan je als student voor een prikkie wonen. Nadeel is wel dat op elk moment je contract opgezegd kan worden en je uiteindelijk je kamer of huis weer moet verlaten.

Via-via of Facebook
Het beste is via-via van iemand te horen dat er een kamer vrijkomt. Laat je vrienden, familie en kennissen dus vooral weten dat je op zoek bent.

Verder is het slim om je aan te melden voor verschillende Facebookpagina's of groepen waar kamers worden aangeboden. Kijk bijvoorbeeld eens op Kamers Gezocht/Aangeboden of Kamer Gezocht in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden