Hoe vies is de lucht bij jou in de buurt?

Met een app kunnen longpatiënten en andere stadsbewoners binnenkort peilen hoe ongezond de lucht op dat moment in hun omgeving is. Waarschijnlijk nog deze zomer wordt de app, een soort buienradar voor de luchtkwaliteit, gelanceerd.

Bart van Zoelen
null Beeld anp
Beeld anp

Met de app kunnen mensen die daar gevoelig voor zijn besluiten zich even gedeisd te houden en later gaan sporten. Ook kan het reden zijn extra medicijnen te nemen of een fietsroute te kiezen met minder autoverkeer.

De Amsterdamse GGD heeft daarvoor samen met onderzoekers van onder meer het RIVM een index ontwikkeld die van plek tot plek in één cijfer samenvat hoe groot de concentratie stikstofdioxide, fijnstof of ozon is. Later komt daar ook roet bij.

Die index wordt verwerkt in een al bestaande app waarmee het RIVM en de GGD's van Amsterdam en Rotterdam sinds twee jaar de resultaten van hun luchtmeetnet publiceren. Op basis van die meetresultaten en een computermodel berekent de app ook voor plekken die verder van de meetpunten liggen, hoe ongezond de lucht daar op dat moment is.

Smogalarm
Die resultaten worden elk uur aangepast aan de actuele situatie. De locatie is met een marge van vier kilometer nu nog weinig specifiek, maar het is de bedoeling dat dit snel nauwkeuriger wordt.

De resultaten worden meteen omgezet in een advies, met aparte aandacht voor mensen met luchtwegklachten. Verder zal de app een verwachting geven voor de komende dagen. Later dit jaar moet ook het smogalarm van de rijksoverheid een plek krijgen in de app.

De app werd gisteren aangekondigd op een congres in het Tropeninstituut. Wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) lanceerde daar ook een website waarmee in het netwerk Joaquin samenwerkende Europese steden van elkaar kunnen leren.

Dan gaat het vooral om beleid dat níet geslaagd is. Succesvolle maatregelen worden al gretig uitgewisseld. Beleid dat vergeefs is uitgeprobeerd, belandt onderin een bureaula. Door die kennis te ontsluiten weten steden voortaan dat ze zich die kosten en moeite kunnen besparen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden