Hoe verwarmen we een etagewoning zonder fossiele brandstof?

Hoe verwarmen we in een toekomst zonder fossiele brandstoffen oudere Amsterdamse etagewoningen? In De Pijp werd woensdag een woning uit 1890 van het gasnet ontkoppeld.

Bart van Zoelen
Voor etagewoningen in de negentiende-eeuwse gordel rond de binnenstad hebben stadsverwarming en biogas toch betere papieren Beeld anp
Voor etagewoningen in de negentiende-eeuwse gordel rond de binnenstad hebben stadsverwarming en biogas toch betere papierenBeeld anp

Woensdag draaide wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) bij Frits Verhoef de gaskraan dicht, voor altijd. En dat is bijzonder voor een huis uit 1890. Deskundigen zien de warmtepomp als veelbelovende techniek, maar dan toch vooral voor grondig geïsoleerde nieuwbouwwoningen met genoeg ruimte voor zonnepanelen op het dak. Die huizen zijn bij uitstek geschikt om helemaal over te gaan op groene stroom en een warmtepomp. Voor etagewoningen in de negentiende-eeuwse gordel rond de binnenstad hebben stadsverwarming en biogas toch betere papieren.

"Wat we doen is energie van de tuin naar binnen trekken," zegt Verhoef. Daarvoor zorgt een warmtepomp, een apparaat dat grofweg hetzelfde werkt als een ijskast die warmte onttrekt aan een pak melk om die aan de achterkant naar buiten te werken. Het warme zwarte rekje achterop de koelkast is als de verwarming in het huis van Verhoef.

Maar Verhoef laat met zijn bedrijf Triple Solar zien dat het ook anders kan. De panelen die hier tot schutting zijn verwerkt bundelen drie verschillende technieken, legt Triple Solardirecteur Cees Mager uit. Zodra de zon schijnt wordt nog eens extra warmte gewonnen omdat de panelen ook werken als zonneboilers. Volgens Triple Solar kunnen ook oudere woningen zo zonder gas.

Schaarse ruimte
Verhoef heeft alleen dubbelglas, de isolatie haalt het niet bij die van nieuwbouwwoningen. In de winter verbruikt hij weliswaar meer stroom, maar 's zomers maakt hij dat meer dan goed omdat hij nauwelijks kosten maakt voor warm water.

Helemaal zelfvoorzienend is hij niet, wat in nieuwbouwwoningen met zonnepanelen en een warmtepomp wel haalbaar is. Maar de vraag is of dat in een stad een reëel streven is, zegt Mager. Ruimte voor zonnepanelen is schaars, of ze nu opgesteld worden als schutting of op het dak.

Ook de panelen van Triple Solar werken het best op een dak. Maar bij Verhoef lag dat al vol met zonnepanelen. En er zijn meer mogelijkheden: in Buiksloterham kreeg een zelfbouwwoning al een hele gevel bekleed met Triple Solarpanelen. En ook op andere plaatsen in de stad worden de panelen gebruikt. De energiezuinige koeling van ijsbaanvloer op het Museumplein is óók door Triple Solar ontwikkeld.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden