Hoe vers is het Amsterdamse drinkwater?

In Amsterdams kraanwater zitten wel 51.000 verschillende bacteriesoorten. Die samenstelling van bacteriesoorten verandert als je water langer bewaart in bijvoorbeeld een bidon.

Corrie Gerritsma
Er zitten wel 50.000 verschillende bacteriën in kraanwater. Beeld ANP
Er zitten wel 50.000 verschillende bacteriën in kraanwater.Beeld ANP

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut KWR naar de versheid van Amsterdams kraanwater waarvan de resultaten woensdagavond werden gepresenteerd in Pakhuis de Zwijger.

KWR schakelde vijftig Amsterdammers in om de samenstelling van Amsterdams kraanwater te meten. Zij namen monsters uit de kraan - direct en na vijf minuten doorstromen - en uit eigen bidons en drinkflesjes. Microbioloog Paul van der Wielen van KWR: "Er zaten veel meer bacteriesoorten in dan we verwacht hadden en ook soorten die we nog niet kenden."

Niet gechloreerd
Vergeleken met bijvoorbeeld water dat in de Verenigde Staten uit de kraan komt, bevat het Amsterdamse water ontzettend veel bacteriesoorten. "We hebben in één monster 51.000 verschillende soorten gemeten. In kraanwater uit de VS zitten gemiddeld maar 6000 soorten. Dat komt omdat daar het water gechloreerd wordt." In een flesje Spa blauw telden de onderzoekers 10.000 soorten.

De verschillen tussen water dat direct uit de kraan komt en water na vijf minuten doorstromen zijn klein. "Dat betekent dat de bacteriepopulatie in stilstaand kraanwater in de leiding maar een heel klein beetje verandert." Maar water dat een paar dagen in een bidon in een sporttas of auto wordt bewaard, ziet er wel heel anders uit van samenstelling. "Sommige populaties zijn daarin enorm gegroeid."

Niet ongezond
Dat er zo veel bacteriën in het water zitten, heeft volgens Van der Wielen overigens geen effect op onze gezondheid. "Hoogstens voor de geur en smaak, als je het hebt over water dat weken in een bidon zit."

Uit de microbiologische samenstelling van het water is ook te herleiden uit welke drinkwaterzuivering de deelnemers hun water kregen: uit de Utrechtse Heuvelrug (oost) of uit de Waterleidingduinen (west).

Waternet werkte ook mee aan het onderzoek. "Ons drinkwater is zo schoon en zuiver, dat kun je gerust een tijd laten staan voor je het drinkt," zegt Maarten Claassen van Waternet. "Ons water is niet gechloreerd en heeft daarom een natuurlijkere samenstelling van bacteriën." Toch hebben de resultaten van het onderzoek bij hem wel iets veranderd: "Ik merk dat ik mijn bidon die standaard in de auto ligt toch wat eerder omspoel."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden