Hoe verloopt de opvolging van Van der Laan?

De opvolging van burgemeester Eberhard van der Laan belooft een netelige kwestie te worden, die nog maanden zal duren.

Ruben Koops
null Beeld anp
Beeld anp

Commissaris van de Koning Johan Remkes is nu aan zet om een waarnemend burgemeester aan te stellen, die naar verwachting lang blijft zitten. Locoburgemeester Kajsa Ollongren is nu zijn plaatsvervanger, maar de Gemeentewet schrijft de aanstelling van een waarnemend burgemeester voor.

Remkes heeft binnenkort een overleg ingepland met de fractievoorzitters in de gemeenteraad om hun wensen en bedenkingen aan te horen. Op basis van die gesprekken wijst hij een waarnemer aan.

Waarnemend burgemeester
Het is een Amsterdamse traditie dat de eerste locoburgemeester de waarnemer wordt als de burgemeester wegvalt of vertrekt, zoals in de tijd van Cohen en Patijn. Nu is dat veel minder zeker, omdat Ollongren veelvuldig genoemd wordt als kandidaat-minister in het kabinet-Rutte 3, dat binnenkort op het bordes staat.

Wanneer de waarnemer wordt gepresenteerd door Remkes is nog niet duidelijk. Wel is het waarschijnlijk dat een waarnemend burgemeester langer dan gebruikelijk zal blijven zitten.

Dit komt omdat de procedure voor het benoemen van een volwaardige opvolger van Van der Laan pas in het voorjaar begint, na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.

De nieuwe gemeenteraad kiest in beslotenheid uiteindelijk een nieuwe burgemeester. Op het stadhuis wordt er rekening mee gehouden dat de nieuwe burgemeester pas in september 2018 wordt geïnstalleerd.

Zie ook

- Burgemeester Eberhard van der Laan werkte maandenlang door, ondanks zijn ziekte. Hij deelde uit, incasseerde. Hij was kwetsbaar en scherp: De laatste maanden van Van der Laan als burgemeester.

- Geliefd was hij altijd al, maar nadat Van der Laan meldde dat hij ziek was steeg zijn populariteit tot ongekende hoogte: De burgemeester die een volksheld werd.

- Een burgervader die geliefd was bij alle Amsterdammers, maar ook een harde bestuurder die werd gevreesd door zijn ambtenaren. Joviaal en charmant, maar soms ook bot en bloedchagrijnig. Een straatvechter met een hekel aan verliezen: Amsterdam is zijn geliefde, integere doordouwer kwijt.

Eberhard van der Laan, de bepalende momenten uit zijn leven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden