Plus

Hoe vergaat het de stadsdeelcommissies?

Verse deelnemers hebben de politieke arena betreden in de stadsdelen. Direct zijn de eerste tekenen zichtbaar van besmetting met het procedure- en reglementenvirus waar politici zo vatbaar voor zijn.

Beeld ANP

Aarzelend en onwennig als Bambi op het ijs zijn de afgelopen week in alle stadsdelen de nieuwe adviescommissies aan de slag gegaan. Het valt de leden niet kwalijk te nemen: het merendeel is zonder ervaring neergestreken in die merkwaardige wereld van het bestuur, waar men reddeloos verloren is zonder vergadermodellen, reglementen van orde en al dan niet roulerend voorzitterschap.

Tijdens de eerste vergaderingen werd nog druk geoefend met het aan- en uitzetten van de microfoon, maar over vier jaar zullen deze bestuurlijke rekruten waarschijnlijk moeiteloos hun weg vinden in de lawine aan documenten die maandelijks over hen wordt uitgestort.

De eerste vergaderingen waren fascinerend om te zien, omdat zij zo duidelijk zichtbaar maakten hoe verschillend de werelden zijn binnen en buiten de vergaderzaal. Om binnen het bestuur overeind te blijven of zelfs maar een beetje ordentelijk te kunnen vergaderen, zullen de nieuwelingen zich moeten voegen naar de mores van het bestuur.

Zij zullen zich de taal en de procedures eigen moeten maken van de dagelijks bestuurders en de gemeenteraadsleden met wie zij straks in gesprek moeten gaan over het dagelijks leven in hun stadsdeel. De kans is groot dat de leden van de adviescommissies met elke vergadering een beetje minder burger worden, en een beetje meer bestuurder.

Oeverloos gezwatel
In sommige stadsdelen was dat meteen al zichtbaar. Het reglement van orde dat de stad heeft opgesteld als uitgangspunt voor de commissies bijvoorbeeld, maakt het burgers mogelijk aan te schuiven tijdens vergaderingen om mee te praten over een onderwerp. Dus niet als inspreker, maar als deelnemer aan de vergadering. Een spannend plan, maar in het stadsdeel Centrum leidde het meteen tot een verkenning van de nadelen.

Wie kapt de burger af als deze met oeverloos gezwatel de vergadering dreigt te verstoren? Is het toch niet verstandiger om de burger de vertrouwde drie minuten spreektijd te geven, met de mogelijkheid van een verlenging? Zo ontpopten de net aangestelde leden zich meteen als poortwachter van het bestuurlijk proces.

En als vertegenwoordigers van een politieke partij. In West claimde de fractie van GroenLinks als grote winnaar van de verkiezingen de voorzittershamer. Andere fracties lieten weten meer te voelen voor een roulerend voorzitterschap, waarop GroenLinks weer wees op het belang van een herkenbaar gezicht als visitekaartje van de commissie.

In Zuidoost duurde het precies twee punten op de agenda voor Bijlmerveteraan Roy Hofwijks het voorzitterschap had overgenomen van nestor Michel Idsinga, in wat veel weg had van een gecoördineerde actie. Hofwijks vaart onder de vlag van 50Plus, en haalde juist weer de minste stemmen van alle fracties in de commissie.

De dupe
De verkiezingsuitslag kwam ook in Nieuw-West nog op tafel. Daar rekende Mohamed Alkaduhimi namens Denk voor dat zijn partij verreweg de meeste stemmen verzamelde in het stadsdeel, maar het toch met een zetel minder moet doen dan VVD en GroenLinks. Dat is het gevolg van de keuze om per gebied vier zetels beschikbaar te stellen.

Alkaduhimi riep de commissie op rekening te houden met de omvang van zijn achterban, maar de andere fracties haalden hun schouders op. Het spel is gespeeld volgens de spelregels, en in andere stadsdelen zijn andere politieke partijen weer de dupe van het districtenstelsel. De grafiek toont de soms forse verschillen tussen behaalde stemmen en verkregen zetels.

Bron: Gemeente Amsterdam Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden