Plus

Hoe veilig is speelparadijs Ballorig aan de Gaasperplas?

De Voedsel- en Warenautoriteit is bezorgd over de veiligheid in binnenspeeltuinen. In het onderzoek ontbraken Amsterdamse locaties. Het Parool test daarom speelparadijs Ballorig aan de Gaasperplas.

Indoor speeltuin Ballorig aan de Gaasperplas biedt plek aan honderden kinderen Beeld Jean-Pierre Jans

Twee jongetjes gebruiken de luchtkanonnen bij de ballenbak als buitenmodelföhn. Onze acht­jarige logé, tevens gelegenheidsproefkonijn, heeft daar geen boodschap aan en gooit, druistig als hij is, juist een bal in zo'n kanon en schiet die bal dus van dichtbij in het gezicht van één van de jongens - en niet richting het doek met gaten waarop gemikt had moeten worden.

Schrik alom, maar slachtoffer, dader en getuigen spelen na een minuutje doodgemoedereerd verder.

Drie bijna-botsingen
Op de twee rodelbaantjes hebben de grotere kinderen nauwelijks oog voor de dreumesen voor hen, waardoor we in tien minuten getuige zijn van drie bijna-botsingen. De allerkleinsten hebben sinds kort overigens hun eigen baantje.

De grote opblaasglijbaan, ingeklemd tussen de klimtoestellen, is toneel van vergelijkbare ­taferelen. Grotere kinderen laten zich al vallen terwijl beneden nog kleintjes moeten zien weg te komen.

Een andere glijbaan komt uit op een hard ­tapijt, maar dat lijkt alleen de volwassen glijers te deren.

Op de trampolines mist een jongen die salto's maakt met zijn voet maar nét het hoofd van een kleuter. Een jongetje van een jaar of vier besluit pal voor een elektrisch autootje de baan op te ­lopen. Onbesuisd als hij is, raakt onze logé in zijn ­beproeving van de toestellen voortdurend ­andere kinderen, maar die hebben daaraan nauwelijks een boodschap.

Het patroon: alles loopt goed af.

Mankementen
Hoewel we ineens alleen maar in doemscenario's kunnen denken, zijn we gedurende onze urenlange test van speelparadijs Ballorig aan de Gaasperplas in Amsterdam-Zuidoost niet één keer getuige van een echt probleem. We stellen gedurende uitvoerige klauterpartijen persoonlijk vast dat dit speelparadijs - in elk geval voor het lekenoog - schoon en heel is, en veilig voor zover een speeltuin veilig kan zijn.

Onze test volgt op de zorgen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vorige week uitte na onderzoek van 37 van de ruwweg 150 ­indoor speeltuinen die Nederland telt. Bij liefst 33 was wat mis. Vaak ontbrak het aan certificaten voor toestellen, geregeld waren er technische mankementen. We misten in het onderzoek de zeker vijf binnenspeeltuinen van Amsterdam en besloten zelf tot een test.

Deze vestiging van keten Ballorig is opmerkelijk overzichtelijk en een stuk minder lawaaiig dan pakweg TunFun in de binnenstad, valt meteen op.

Toch is ook hier plek voor honderden kinderen - met 460 zitplaatsen, vooral aan lange tafels. Dat is nog afgezien van de af te huren bovenverdieping met twee voetbalkooien, een eigen bar en vele zitplekken.

Eigenares Tina Markovic, die haar speelparadijs nu tien jaar uitbaat met veertien medewerkers, blijkt in haar knalroze tuinbroek vol ­vertrouwen over de uitkomst van onze test.

Soms een breuk
"Controles houden je scherp, net zoals de moordende concurrentie. Iedereen mag komen kijken. We lopen alle toestellen 's ochtends en 's avonds na en ik heb continu twee mensen die opletten," zegt Markovic.

"Het blijven momentopnames, een kind kan net iets zo verschuiven dat risico's ontstaan, maar daar proberen we scherp op te blijven. Het mooie is dat ouders kritisch zijn en goed opletten. Om al onze klimtoestellen kun je heen lopen, dus alles is in de gaten te houden. We hebben veel extra ogen."

Het enige serieuze ongeluk dat ooit gebeurde in deze Ballorig, was een volwassene die bij een salto op een trampoline ernstig nekletsel opliep. Kinderen hadden volgens Markovic slechts schaafwonden en kneuzingen, soms een breuk. In een ­babyklimrek werd een kind onwel door een epileptische aanval.

"Kinderen krijgen ongelukjes die overal kunnen gebeuren. Gewoon omdat ze druk zijn en doordat ze de gekste dingen bedenken in hun klimpartijen. Dan lopen ze ineens bovenóp een toestel."

Ballorig - ruim twee decennia geleden begonnen in Almere - keurt elke vijf weken alle toestellen. Om de twee maanden worden alle ballen in de ballenbak gewassen - al maken we ons geen enkele illusie over de hygiëne in welke ballenbak dan ook.

Onze logé raakt in een speelplek bovenin een klimrek overigens alsnog licht geblesseerd aan zijn schouder, maar dat ligt toch meer aan de wat wilde judoworp van uw verslaggever dan aan de speeltuin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden