Plus

Hoe veilig is het Bergwijkpark in Diemen?

De gemeente Diemen doet te weinig om de onveilige situatie in het Bergwijkpark te verbeteren, vinden omwonenden. 'Er gaan over dit park veel verhalen rond over aanrandingen, overvallen en gewelddadige berovingen.'

Jelle de Ru
Volgens de politie is de situatie in het Bergwijkpark sterk verbeterd in vergelijking met vroeger, maar omwonenden zijn het daar niet mee eens Beeld Tammy van Nerum
Volgens de politie is de situatie in het Bergwijkpark sterk verbeterd in vergelijking met vroeger, maar omwonenden zijn het daar niet mee eensBeeld Tammy van Nerum

Een man met een grijze baard, muts op zijn hoofd, smoezelig uiterlijk en verwarde blik vraagt of wij willen barbecueën. Hij heeft een metalen barbecue bij zich. Hij heeft het ding ergens in het Bergwijkpark in Diemen gevonden.

Het is koud, vijf uur 's middags en al bijna donker. "Dit valt nog wel mee, dit is best aandoenlijk," zegt Yvette Bergamin (24), studente econometrie, die vlak bij het park woont, op de Bergwijkdreef. "Verwarde mensen zijn hier heel gewoon. Net als junks, dealers en hangjongeren."

Schimmige doorgang
Na twee straatroven in het park durven veel studentes niet meer alleen over het fiets- en wandelpad te gaan. Ook Bergamin voelt zich niet veilig op het pad. Veel meer dan een schimmige geelverlichte doorgang door het Bergwijkpark is het dan ook niet. Bergamin: "In principe moet ik hier elke dag doorheen voor studie en werk, eigenlijk iedereen hier in de wijk."

De gemeente Diemen heeft in november maatregelen aangekondigd en met borden een veilige, beter verlichte route aangegeven.

Het park wordt al sinds 2003 particulier beveiligd. Die beveiliging werd in 2014 teruggeschroefd tot alleen de weekdagen van de wintermaanden, tot tien uur 's avonds.

Onlangs is de bewaking weer uitgebreid. Nu is op werkdagen tot middernacht beveiliging aanwezig, en in de weekeinden.

Meer dan honderd handtekeningen verzamelde Bergamin. Inwoners van Diemen houden via een Facebookgroep contact met elkaar over de onveiligheid in het park.

Aanrandingen, overvallen en berovingen
Bergamin: "Ik ga niet in mijn eentje door het park, tenzij het echt niet anders kan. Ik voel mij vooral onveilig omdat er over dit park heel veel verhalen rondgaan over aanrandingen, overvallen en gewelddadige berovingen. Twee weken geleden is de Albert Heijn op de Dalsteindreef nog overvallen."

Yvette Bergamin: 'Er gaan heel veel verhalen rond over aanrandingen en overvallen' Beeld Tammy van Nerum
Yvette Bergamin: 'Er gaan heel veel verhalen rond over aanrandingen en overvallen'Beeld Tammy van Nerum

"De gemeente en de politie herkennen zich niet in het beeld dat wordt geschetst," zegt een woordvoerder van de gemeente Diemen. "Uit cijfers van de politie blijkt dat er niet meer incidenten zijn geweest dan in de vorige jaren."

"Ook in vergelijking met andere wijken vallen de cijfers niet op. Er zijn het afgelopen jaar geen aangiften van aanrandingen in het gebied gedaan. De situatie in het Bergwijkpark is wat dat betreft sterk verbeterd ten opzichte van jaren geleden."

Geen beveiliger
Volgens de woordvoerder komt de gemeente de afspraken gewoon na en neemt ze de zorgen van de bewoners uiterst serieus.

Bergamin zegt dat de andere route die de gemeente aangeeft, ook niet veilig is. "Ook daarover heb ik verhalen gehoord in onze Facebookgroep, onder andere dat er een poging is gedaan om een omwonende een auto in te trekken."

Over het uitbreiden van de beveiliging had Bergamin niets van de gemeente gehoord. Ze heeft ook nog geen beveiliger in het park gezien.

Het park wordt al sinds 2003 particulier beveiligd Beeld Laura van der Bijl
Het park wordt al sinds 2003 particulier beveiligdBeeld Laura van der Bijl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden