Column

Hoe Veertje de Dood verjoeg

Veertje heeft kanker. Ik moest haar bij de dierenarts weer in de draagtas terug stoppen, maar ze wilde niet. Ze was geen partij voor mij: zo licht geworden, zo schriel, ijl bijna. Ze deed haar naam eer aan. Ik had haar de draagtas in kunnen blazen.

Thedor Holman

Buiten begon ze luid te miauwen.

Ik vloekte; als jij de aanzegging van de dood al voor je poes hebt gekregen en je kunt dat op geen enkele manier aan het diertje duidelijk maken, breekt je hart niet alleen, maar mag je alles vervloeken.

Ik beende naar huis terwijl Veertje af en toe van ongenoegen een luide miauw liet horen, toen ik mevrouw Zandstra-Van Everdingen tegenkwam.

Ik haat haar.

De reden dat ik haar haat, is dat ik door mijn door opvoeding en tucht aangeleerde beleefdheid nooit adequaat reageer op haar domme, bekakte nieuwsgierigheid.

'Zit daar een poes in?' vroeg ze, terwijl Veer de dood miauwde nog even weg te blijven.

'Ja mevrouw,' zei ik en maakte aanstalten om door te lopen. Maar ze ging recht voor me staan en zei: 'Ik zie je wel met dat hondje lopen, maar is dat poesje ook van jou?' Ik zei niet: 'Gaat je niks aan, dikke trut,' maar in plaats daarvan: 'Inderdaad, mevrouw...'

'Heb je soms een dierentuin van je huis gemaakt?' vroeg ze. 'Ja,' schutterde ik. Veer probeerde met klaagmiauwen mij te bewegen snel naar huis te gaan, en ik wilde niets liever.

"En waarom zijn jullie naar de dokter geweest?" wilde mevrouw Zandstra-van Everdingen weten. Ik wenste het haar niet vertellen.

En door ingehouden agressie zei ik toen: 'Ze bloedde laatst enorm uit haar k... vagina, en dan ging ze de hele dag maar haar k... eh... vagina likken, en maar likken en likken. Maar de dokter zegt dat het niet erg is, misschien een kleine ontsteking aan haar... k... vagina. Want ze is natuurlijk te oud, maar er was niets ernstigs aan haar k... vagina. Ik heb een zalfje gekregen en dat moet ik met mijn... nou ja... hoe heet het... cortisonezalf of zoiets... dat ik...' Ik maak m'n zin niet af. Mevrouw Zandstra-Van Everdingen voelde mijn verholen boodschap aan.

'Sterkte met het beestje,' zei ze en liep weg.

'Dit was ook De Dood, Veer,' zei ik, 'die heb je goed weggekregen, schat.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden