Plus

Hoe Van der Sar veranderde in een directeur met een keepersverleden

Beeld ANP

Edwin van der Sar (49) heeft voor vier jaar bijgetekend als algemeen directeur van Ajax. Over hoe de voormalige topdoelman veranderde in het boegbeeld van een bloeiende organisatie. ‘Vergis je niet, het is een zware job.’

Ajax en PEC Zwolle zijn net een paar minuten aan de bekerfinale in de Kuip bezig, wanneer Amsterdamse fans herhaaldelijk vuurwerk op het veld gooien. Arbiter Bas Nijhuis staakt de wedstrijd. Vanaf het ereterras kijkt de directie van Ajax toe. “Edwin zat naast me, maar stond opeens op en was weg.” Michael Kinsbergen kan het zich nog goed herinneren. “Een paar minuten later zag ik hem op het veld met een microfoon de supporters toespreken. Het kwam vanuit hem zelf, op een manier die ik niet eerder zag. Voor mij het eerste moment waarin ik de leider in hem herkende.”

De tekst ‘kappen met die shit!’, waarmee Van der Sar (49) de fans toesprak, is sinds die voorjaarsdag in 2014 een gevleugelde uitspraak bij Ajax. Binnen de club wordt de algemeen directeur gezien als een bevlogen harde werker, die altijd zichzelf is, en de laatste jaren in zijn rol is gegroeid. Van directeur marketing, met die post begon Van der Sar eind 2012 bij Ajax, tot algemeen directeur, drie jaar geleden. Kinsbergen, destijds algemeen directeur, gold in die jaren als zijn persoonlijke begeleider in die transformatie.

Sportief teleurstellend

Van der Sar had een aanlooptijd nodig om zijn rol in de organisatie te vinden. Problemen binnen het technisch hart, met uiteenlopende visies, kwamen op het bordje van Van der Sar terecht, die vaak conflicten vermeed en voor het harmoniemodel koos. Een belangrijke karaktertrek. 

In de tussentijd presteerde Ajax sportief teleurstellend. De directeur kreeg dan ook flink wat kritiek te verwerken, onder meer over zijn voorkomen. “Wat me opviel, was dat zijn keeperskarakter hem hielp te groeien in zijn rol,” vervolgt Kinsbergen, die onlangs vertrok bij AZ en Van der Sar op een afstand volgt. “Als er kritiek was, dan stapte hij daar heel makkelijk overheen. Alsof hij als doelman een bal had doorgelaten. Hij wist dat hij klaar moest zijn voor de volgende bal. Hij besefte volgens mij ook wel dat bepaalde kritiek terecht was. Vergis je niet, het is een zware job. Opeens komt er van alles op je af, allerlei dossiers moet je jezelf eigen maken. Dat had tijd nodig.”

Abdelhak Nouri

Het zwaarste dossier moest nog komen. Het stoeien met de rvc om het salarisplafond op te hogen, de machtsstrijdjes in het technisch hart, de naamswijziging en zeggenschap in het stadion en de trainerscarrousel. Het viel allemaal in het niets bij de tragedie rond Abdelhak Nouri. 

In Oostenrijk zag Van der Sar met eigen ogen het drama aan. Het raakte hem diep. De impact van het drama was zo groot, dat hij op zoek ging naar zakelijke hulp en adviezen. Die vond hij bij de rvc en vooral directielid Rutger Arisz, die werd belast met het dossier. Vervolgens werden juridische en medische specialisten erbij betrokken. 

1991: Leo Beenhakker brengt ter vervanging van de geblesseerde Stanley Menzo reservedoelman Edwin Van der Sar in het veld bij Ajax.Beeld ANP

Al snel kwam er daardoor een spagaat tussen het emotionele en zakelijke aspect aan het oppervlak. Van der Sar stond voor de menselijke kant, maar hij kon niet voorkomen dat de houding van Ajax doorsloeg naar de zakelijke kant. Het leidde tot extra leed, felle kritieken en de algemeen directeur werd hiervoor verantwoordelijk gehouden. De tranen van Van der Sar tijdens de bewuste persconferentie waren veelzeggend. Het deed hem veel pijn hoe alles was verlopen.

Dieptepunt

Het drama Nouri en de pijnlijke nasleep vormden het dieptepunt in het functioneren van Van der Sar als algemeen directeur van Ajax. Een periode waarin hij veranderde van een doelman met een maatpak aan tot een directeur met een keepersverleden. Hoewel zijn actieve voetballeven nog geregeld prominent aan het oppervlak komt. Zoals tijdens trainingskampen van Ajax, als het traditie is dat Van der Sar op de vrijdag zijn trainingspak aandoet om mee te doen. Vol overgave, waarbij iemand als Andre Onana als een trotse jongeling zijn ogen uitkijkt.

En is het niet op het veld, dan is het wel daarbuiten dat Van der Sar als dé topkeeper van weleer imponeert. Waar de Amsterdammers ook spelen, van Thessaloniki tot Orlando, overal klampen fans en televisiestations hem aan. Menno Geelen, commercieel directeur bij Ajax, weet daar alles van. In de afgelopen maanden trok hij samen met Van der Sar naar de Verenigde Staten en China, om lucratieve deals te sluiten. “Hij is voor zo veel mensen echt een legende,” aldus Geelen tegen Ajax Media. “Zeker in Engeland, maar ook in Azië, voelt het alsof je met Madonna op straat loopt. Iedereen wil op de foto met hem.”

Voormalige topspelers in de top van de organisatie: Van der Sar is de belichaming van het stokpaardje van Johan Cruijff. Veel andere topspelers sneuvelden, vaak door gebrek aan kennis of kunde. De algemeen directeur ontwikkelde zich wel succesvol, ook in zijn presentatie en het toespreken van grote groepen, en pakt inmiddels elk dossier aan. Hij is financieel en geestelijk onafhankelijk, maar voelt nog immer de prikkel om dagelijks te presteren. Kinsbergen: “Edwin heeft goede mensen om zich heen verzameld en is enorm gegroeid in zijn rol. Hij straalt echt uit dat hij de ceo van een topclub is.”

Parallel

Een conclusie die ook afgelopen jaar door de rvc werd uitgesproken. Daarbij trokken zij veelvuldig de parallel met zijn ontwikkeling als voetballer. Van der Sar had tijd nodig om in zijn nieuwe rol te groeien, werd met vallen en opstaan wijzer, maar is nu op het punt aangekomen dat zijn functioneren stabiel en sterk is. 

De volgende fase is dat hij als leider zich moet focussen op de groei van Ajax nationaal en internationaal, en de mensen in de organisatie om zich heen. Bij Ajax, in zijn rol bij de ECV en internationaal bij de ECA, waarin hij de Nederlandse belangen behartigt. Nu, en de komende jaren. 

Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden