PLAYLIST

Hoe Thatchers beleid een stroom protestsongs ontlokte

Tijdens haar premierschap, de jaren tachtig van de twintigste eeuw, oogstte Margaret Thatcher veel protesten met haar neoliberale politiek. Dat leverde inspiratie voor heel wat bittere liedjes over haar van onder meer Elvis Costello, Morrissey en Paul McCartney.

Coen Brandhorst
null Beeld Kos
Beeld Kos

De 'Iron Lady' dwong de vakbonden op de knieën, laakte het sociaal overleg en kortte fors in werkloosheidsuitkeringen. Ze stortte Groot-Brittannië in de Falklandoorlog, joeg de mijnwerkers tegen haar in het harnas, voerde extreme privatiseringen door en haalde haar neus op voor Europa.

Werkloosheid
De jeugdwerkloosheid bereikte daarop ongekende hoogten. De punkbeweging richtte heel wat pijlen op Thatcher, maar het protest bleef niet beperkt tot dat van anarchisten. Terwijl ze regeerde was ze het onderwerp van verscheidene songs, waaronder 'Stand Down Margaret' van The Beat en 'Maggie's Farm' van 'Blue Skinned Beast' van Madness.

Toen ze in 1990 de macht overdroeg aan John Mayor, stopte de stroom protestsongs met Thatcher als kop van Jut niet.

Morrissey zong 'Margaret On The Guillotine' ('The kind people have a wonderful dream, Margaret on the guillotine'), Elvis Costello zong in 'Tramp the Dirt Down': 'I'll stand on your grave and tramp the dirt down'.

Hypocrisie
In 'Black Boys On Mopeds' laakt Sinead O'Connor de hypocrisie van Thatcher, die zei geschokt te zijn door de aanpak van het studentenprotest op het Tiananmenplein in Peking in 1989 terwijl de Britse regering net zo goed repressief optrad. O'Connor heeft het over een jonge zwarte man, Nicholas Bramble, die op zijn scooter werd achternagezeten door de politie en zo fataal crashte.

Miss Maggie
Ook buiten Groot-Brittannië inspireerde Thatcher artiesten tot haatsongs. De in New York residerende Duitse excentriekeling Klaus Nomi maakte van 'Ding Dong! The Witch is Dead', een nummer uit 'The Wizard of Oz', een commentaar op Thatchers beleid. In Frankrijk was het uiteraard Renaud die in 'Miss Maggie' Thatcher door de mangel haalde: 'Y a pas de gonzesse hooligan, imbécile et meurtrière, y'en a pas même en Grande Bretagne. A part bien sûr Madame Thatcher'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden