PlusProfiel

Hoe ‘Stille Thijs’ veranderde in verdachte Thijs H.

‘Stille Thijs’ werd woensdagavond plots verdacht van het doden van drie mensen. Wat is er gebeurd in het hoofd van de 27-jarige Limburger die in Den Haag studeerde? Buurtgenoten, studiegenoten en ingewijden aan het woord. ‘Hij was heel erg verward.’

-Beeld Linkedin

Het contrast is levensgroot. Van ‘Thijs H.’ - sinds eergisteren een van de bekendste moordverdachten van het land - gaan eigenlijk twee soorten foto’s rond. 

De ene is een piekfijn beeld, van zijn inmiddels verwijderde LinkedIn-pagina. Een trotse Thijs lacht je toe, met daar beneden een reeks vol mooie banen, een indrukwekkende cijferlijst, puike vooropleidingen en nevenactiviteiten van de man die graag surft, jogt en piano speelt. De uitstraling: deze man weet wat hij wil en wat hij kan, is leergierig en ambitieus.

De andere foto is de opsporingsfoto van de politie. Het is een groezelige momentopname van Thijs H., een slungelig type, die voorovergebogen langs een beveiligingscamera loopt. Met een jas die hij volgens iemand in de wijk in Brunssum ‘al tien jaar heeft’, de lange haren slordig langs zijn gezicht. Deze foto is van woensdagavond laat, toen de politie na drie gruwelijke moorden in Den Haag en Heerlen de 27-jarige Limburger (die sinds kort in Den Haag woont) bombardeerde tot een van de meest gezochte criminelen van het land.

Isolement

Daardoor werd vrijwel iedereen in de buurt en kennissenkring totaal verrast, al ging het de laatste jaren steeds minder goed met Thijs. Ingewijden vertellen dat hij in een sociaal isolement terechtkwam en uiteindelijk - ten einde raad - zelfs een zelfmoordpoging ondernam. De laatste tijd slikte hij antidepressiva om zijn neerslachtige gevoelens tegen te gaan, en ging hij in gesprek met een psycholoog. 

Een buurman van Thijs in Den Haag, waar hij sinds kort woont, beschrijft dat Thijs afgelopen zaterdag nog in een psychose leek te raken. In razernij sloopte hij de badkamerdeur. “Er kwam alleen maar vreemde taal uit, hij was heel erg verward.’'

Aardige jongen

Studiegenoten kennen juist een andere Thijs. Zij noemen hem een ‘slimme en aardige’ jongen. Een muurbloempje wellicht, maar wel iemand die ondanks zijn rustige karakter prima werk levert bij studievereniging Itiwana, de studievereniging van Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie van de Universiteit Leiden.

Hij is iemand die, zo blijkt uit een jaarverslag van de vereniging, ook kan reflecteren op zijn eigen functioneren:’Ik probeer te werken aan een constructieve gespreksvoering waarin ik niet meteen in de verdediging schiet maar gezamenlijk een middenweg zoek. Dit is een proces maar ik geloof wel dat er vooruitgang in zit’, schrijft hij.

Ook in Limburg kan men eigenlijk niet geloven dat Thijs gedaan heeft waarvan het OM hem verdenkt. Buurman Henk van der Puijl noemt H. ‘een aardige knul’, maar wel iemand die een eenzame uitstraling had. “Hij was wel stil, oogde eenzaam. Maar het hele gezin is heel hartelijk hoor, echt waar. Toen we hier kwamen wonen vier maanden geleden was zijn moeder de eerste die ons een bloemetje bracht.’' 

Een paar weken geleden zag Henk nog hoe de vader van H. met Thijs een busje inlaadde: “Met spullen ja, alsof hij op zichzelf ging wonen.’’

Thijs kon je voorbijlopen zonder iets te zeggen, weten ook andere buren, al woonde hij al bijna twintig jaar in deze rustige straat met moderne, vrijstaande huizen in Brunssum, met zijn ouders en zijn zusje. Zijn moeder is advocaat familierecht, heeft een eigen kantoor in de buurt.

Klasgenoten

Toen in de groepapps in de regio massaal de foto van H. rondging, krabde een oud-klasgenoot van het Sint-Janscollege in Hoensbroek zich achter de oren, vertelt een kennis. “Hij zei: o ja, Thijs, daar zat ik ook bij in de klas. Die was hem gewoon helemaal vergeten. Dat zegt ook wel iets.’'

Maandag nog, liet hij hier op zijn kenmerkende wijze de hond uit, een Malteser Leeuwtje, weet een buurman. “Hij liep voorbij en zei niks. Dat deed ie eigenlijk altijd. Hij was schuchter, stil.’'

Dat was dus twee dagen nadat in Den Haag het lichaam was gevonden van de 56-jarige Etsuko, een van de moorden waarmee H. in verband wordt gebracht. Daar in die Brunssumse straat droeg hij dus al dat macabere geheim met zich mee, als de politie het bij het rechte eind heeft.

Een dag later, op dinsdag, werden Diny (63) en een nog onbekende man van 68 uit Heerlen eveneens dood gevonden. Ook zij worden aan Thijs H. gelinkt: “Het is bizar. Zo zie je maar weer: je kunt niet in iemands kop kijken’', zegt een buurvrouw die de tuin harkt.

GGZ-instelling

De avond na de moord heeft hij zich gemeld bij GGZ-instelling Mondriaan in Maastricht, om daar de nacht door te brengen, meldt De Limburger. Het OM bevestigt de behandeling bij Mondriaan, de instelling zelf zwijgt daarover: “We vinden het verschrikkelijk wat er is gebeurd en leven mee met de nabestaanden. Maar verder kunnen we niets zeggen’', aldus een woordvoerder.

Thijs H. is in beperking gezet. De politie verhoort hem, maar voor de buitenwereld moet stille Thijs H. nog even zwijgen, terwijl families van de slachtoffers snakken naar antwoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden