Graphic

Hoe stemde Amsterdam bij vorige verkiezingen?

Volgens de laatste peiling voor de verkiezingen loopt Groenlinks uit op D66 in Amsterdam. Dat was vroeger wel anders. Hoe stemde de hoofdstad bij eerdere verkiezingen om de gemeenteraad?

De PvdA, de PvdA en dan pas de andere partijen. Dat was jarenlang het beeld in de Amsterdamse gemeenteraad, waar de sociaaldemocraten oppermachtig waren.

In 1986 werd een recordaantal van 21 zetels behaald, in 2006 werd dat succes dunnetjes overgedaan met 20 zetels.

Minder dan 15 van de 45 zetels? Dat was al jaren niet meer gebeurd. Tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2014, waar de PvdA achterbleef met slechts tien zetels.

Groot verlies
In de laatste peiling zakt de partij zelfs nog verder weg. Nee, de grootste in Amsterdam, die titel gaat dit jaar (weer) niet naar de PvdA.

D66, de winnaar van de vorige verkiezingen, staat ondertussen op groot verlies. De partij valt volgens de peiling terug van 14 naar 8 zetels.

De grootste
Naar wie gaat de titel dan wel? Het lijkt erop dat GroenLinks de grootste gaat worden. En dat voor een partij die sinds 1986 niet meer dan zeven zetels in de Amsterdamse raad heeft behaald.

GroenLinks deed in 1986 voor het eerst mee, na samengaan van CPN, PPR en PSP - in de graphic zijn die partijen voor 1986 opgeteld, net als de zetels van KVP, ARP en CHU, het latere CDA.

Ook de in de huidige peilingen grootste partij kan trouwens niet tippen aan de overmacht van de PvdA in de jaren 1986 en 2006. Volgens de peilingen komt de grootste partij dit jaar uit op 'maar' 9 zetels.

Lees ook: GroenLinks loopt uit op D66 in laatste peiling voor verkiezingen

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Doe de Kieswijzer van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden