Kaart

Hoe schoon zijn de Amsterdamse winkelgebieden?

Van 55 onderzochte Amsterdamse winkelgebieden is het August Allebéplein het minst schoon; het Gelderlandplein mag zich het schoonste winkelgebied van de stad noemen.

Winkelcentrum Gelderlandplein is de schoonste van de onderzochte winkelgebieden in Amsterdam Beeld anp
Winkelcentrum Gelderlandplein is de schoonste van de onderzochte winkelgebieden in AmsterdamBeeld anp

Dit blijkt uit de jaarlijkse Schoonste Winkelgebied Verkiezing van Nederland Schoon. Winkelcentrum Brandevoort in de gelijknamige wijk in Helmond mag zich het schoonste winkelgebied van Nederland noemen. De initatiefnemer - een stichting met als doel zwerfafval te voorkomen en bestrijden - geeft het winkelgebied het rapportcijfer 8,1 als het gaat om hygiëne.

Gemiddeld krijgen de 55 onderzochte Amsterdamse winkelgebieden een 6,8 van Nederland Schoon. Dat is gelijk aan het landelijk gemiddelde. Net als vorig jaar scoort het August Allebeplein het slechtst van de onderzochte Amsterdamse winkelgebieden: het winkelgebied krijgt een 5,5. Het Gelderlandplein is met een 7,8 en een veertiende plek op de ranglijst het schoonste onderzochte winkelparadijs van de stad. Vorig jaar scoorde het gebied nog een 7,6.

Onderzoek
Voor de verkiezingen werden afgelopen zomer bezoekers van 476 winkelgebieden ondervraagd over hoe schoon zij hun winkelgebied vinden. Zij beantwoordden twee vragen: 'hoe schoon vindt u dit winkelgebied in het algemeen?' en 'hoe schoon vindt u dit winkelgebied op dit moment?' met een cijfer. Per winkelgebied werden minimaal veertig bezoekers geënquêteerd.

Daarnaast hebben observatieteams in de drie zomermaanden gekeken hoe het gesteld is met de 'schoonheidsgraad', is de mening van bezoekers over schoonmaak en afvalbakken gepeild en is het gedrag van bezoekers in het winkelgebied bekeken. Bij een groot onderzoeksgebied, zoals bijvoorbeeld de Amsterdamse binnenstad, werd op meerdere plekken binnen het gebied onderzoek uitgevoerd.

Die binnenstad scoort overigens vrij gemiddeld en krijgt een 6,9 van Nederland Schoon. Woensdagochtend werd bekend dat fastfoodketens in dat gebied gaan samenwerken met stadsdeel Centrum om zwerfvuil rond hun ondernemingen te verminderen. Tussen de zestig en tachtig procent van de troep zou te herleiden zijn naar kant-en-klaarvoedsel.

Op de kaart hieronder is te zien hoe de andere winkelgebieden in de stad scoren. U kunt de kaart ook op een groot scherm bekijken. Staat een punt onverhoopt op de verkeerde plek? Mail ons dan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden