Plus

Hoe Pieter J. tonnen doorsluisde maar toch zorgdirecteur bleef

Zorgondernemer Pieter J. sluisde tonnen van zijn verslaafde cliënt weg en verkocht diens auto. Ondanks een tuchtrechtelijke veroordeling bleef hij directeur.

Een van de vestigingen van Solutions in de Achillesstraat. Beeld Jean-Pierre Jans
Een van de vestigingen van Solutions in de Achillesstraat.Beeld Jean-Pierre Jans

Voor de rechter treedt Pieter J. (51) behoorlijk overtuigend op. De lange, grijze advocaat met brede schouders, die ruime ervaring heeft op het gebied van fraude(bestrijding) en integriteit, bepleit zijn zaak vurig: zijn cliënt, een ondernemer die door GHB en amfetamineverslaving in een manische psychose is geraakt, kan écht het beste herstellen in een kliniek in Zuid-Afrika.

De rechter voelt vertrouwen en laat de patiënt vrij uit voorlopige hechtenis. Een paar dagen later zit de man, een niet onomstreden softwareimporteur, op het vliegtuig naar Zuid-Afrika. Ver weg van zijn verslaving en zijn oude leven. Maar ook: ver weg van zijn geld.

Niet duidelijk is of J. tegen de rechter vertelt dat hij niet alleen advocaat is van de onfortuinlijke ondernemer, maar dat zijn bedrijf GGZ Interventie de man tevens ondersteunt bij het overwinnen van zijn verslaving. Vermoedelijk komt evenmin ter sprake dat de behandelend psychiater het volstrekt onverantwoord vindt om hem naar Zuid-Afrika te sturen, vanwege het 'ernstige psychiatrische toestandsbeeld.'

Onbevlekt blazoen
Wat zéker niet in de rechtbank aan bod komt, is dat J. kort voor de zitting al een keer geld heeft opgenomen met de pinpas van zijn cliënt, iets dat hij de maanden daarna nog vaker zal doen.

J. is op dat moment een advocaat en zorgondernemer met - bijna - onbevlekt blazoen. De Amsterdammer staat op het punt een kantoor te beginnen dat is gespecialiseerd in fraude en integriteit, samen met enkele grote namen uit de accountancy.

Hij is bovendien directeur van GGZ Interventie, een bedrijf uit de stal van zorgondernemer Mario de Wit. De Wit is aandeelhouder bij GGZ Interventie, zijn schoonzoon en dochter runnen de zaak. Acteur Jimmy Geduld van Goede Tijden, Slechte Tijden is een tijdje penningmeester.

Lucratieve markt
Er zijn nog meer onderlinge banden. Mario de Wit is als oprichter van Solutions, de grootste ggz-instelling voor verslavingszorg in Nederland, een fijne zakenpartner voor Pieter J.. Ze werken langdurig samen.

Zowel bij GGZ Interventies als bij Solutions hebben beide zakenlieden een lucratieve markt gevonden: de hulp aan verslaafden. Zorgverzekeraars vergoeden de kostbare en tijdrovende behandelingen en cliënten zijn bereid fors te betalen voor professionele hulp in klinieken in Nederland, op de Antillen of in Zuid-Afrika. Het vertrouwen van De Wit in J. is groot: in oktober 2016 maakt hij hem directeur van Solutions.

Vervalste handtekeningen
Terug naar 2014, als J. nog bij GGZ Interventie werkt. Zodra de verslaafde, psychotische cliënt hoog en droog in Zuid-Afrika zit, gaat het mis. J. laat in vier maanden tijd voor tonnen aan geld van de man verdwijnen. Hij pint het contant, bij een automaat vlakbij zijn huis. Het komt daarna terecht bij een bedrijfje dat op papier in de horeca actief is, maar waar in feite niets gebeurt.

Intussen verkoopt J. een splinternieuwe, peperdure BMW i8 van zijn cliënt voor een spotprijs aan een berucht garagebedrijf in Naarden, dat bekendstaat als een plek waar types uit de onderwereld graag een auto verkrijgen. Daarvoor gebruikt hij vervalste handtekeningen van de cliënt. In de maanden na de verkoop blijkt de auto op naam van J. te staan.

Vanaf een Zwitserse bankrekening van de patiënt maakt J. anderhalve ton over naar zijn noodlijdende bedrijf in sportscholen. Een deel van het geld verdwijnt naar twee mannen, die de patiënt mogelijk al drie ton afhandig hadden gemaakt voordat Pieter J. in beeld kwam. Eén van hen is eerder in verband gebracht met oplichting van een bekende zakenvrouw.

Ook opmerkelijk: J. gebruikt het geld van de patiënt om diens rekeningen bij GGZ Interventie te betalen. De bedragen gaan rechtstreeks naar een van de oprichters van GGZ Interventie.

Financiële puinhopen
Als de patiënt eind 2015 na een lang herstelproces bij zinnen is gekomen, ziet hij de financiële puinhopen die zijn achtergebleven. Hij dient een tuchtklacht in tegen J.

Die verschijnt niet op de zitting van de tuchtrechter. In een schriftelijk verweer stelt hij dat de volmachten uitdrukkelijk door de patiënt zijn verleend. Voor alle transacties zegt J. toestemming te hebben gehad.

De tuchtrechter veegt in december 2017 de vloer aan met de verweren, in een gedetailleerde uitspraak die vernietigend oordeelt: "Door dit alles heeft J. de kernwaarde van integriteit zeer ernstig geschonden. Hij heeft geen inzichten in zijn fouten getoond en enige verbetering is niet te verwachten." J. gaat niet in beroep.

Rotsvast vertrouwen
Betekent de tuchtuitspraak dan het einde van het succesvolle zakenleven van Pieter J.?

Dat is aanvankelijk allerminst het geval. Zijn zakenpartner Mario de Wit en diens bedrijven houden ook na de affaire een rotsvast vertrouwen in de voormalige advocaat. Anno 2018 staat J. nog altijd als contactpersoon van GGZ Interventie op de website en tot afgelopen maandag blijft hij directeur van Solutions. Pas dan grijpt de raad van toezicht in, als zij voor het eerst zegt te horen over de ontzetting uit het ambt.

Ondanks de jarenlange nauwe samenwerking tussen J. en GGZ Interventie en Solutions, is het onduidelijk of de bedrijven op de hoogte zijn geweest van de handelwijze van J.. GGZ Interventie ontkent dat met klem. (zie kader). Solutions reageert niet op verzoeken om commentaar.

'Het ligt genuanceerd'

Pieter J. stelt dat 'de kwestie, inclusief de door mij gemaakte keuzes, genuanceerder ligt dan wordt weergegeven.' "Verwijten aan mijn adres moeten in een ander licht worden gezien. Een goed begrip van de kwestie vergt meer informatie op detailniveau waar ik mij op dit moment niet over kan en wil uitlaten."

Eerder zei J. al dat hij ernstig was bedreigd in de zaak en dat hij zich daarom niet bij de tuchtrechter had verweerd. Volgens J. is hij terechtgekomen in een conflict van zijn cliënt, 'die een uitgebreid strafblad heeft.'

GGZ Interventie-directeur Michael Termijtelen zegt nooit te hebben geweten van de zaak. "Wat in het vonnis van de tuchtrechter staat, is onzin. Die man is nooit patiënt bij ons geweest. Er zijn betalingen gedaan voor werkzaamheden, dat klopt, maar wij hebben hem niet behandeld. Het is een zaak van Pieter J., waar wij niets mee te maken hebben. Het is spijtig. Of wij het geld zullen terugstorten? Daar kan ik niets over zeggen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden