Lijstje

Hoe pakken Barcelona, New York en Parijs Airbnb aan?

Amsterdam is de enige stad die een overeenkomst sloot met Airbnb. Andere steden kiezen voor een keiharde aanpak van de site voor vakantieverhuur, die steeds meer onder druk ligt.

Toeristen in Amsterdam. Beeld anp
Toeristen in Amsterdam.Beeld anp

Airbnb verwijdert illegaal aanbod in Amsterdam, zo blijkt uit een nieuwe deal die donderdag naar buiten komt. Hoe gaan andere wereldsteden om met de site voor vakantieverhuur?

Barcelona
De eerste daad van burgemeester Ada Colau, na haar aantreden vorig jaar zomer, was een oorlogsverklaring aan het massatoerisme. Airbnb ligt sindsdien hevig onder vuur.

De gemeente besloot dat bewoners een vergunning nodig hebben voor vakantieverhuur. De Catalaanse overheid kan die weigeren. Vorige week legde Barcelona een boete van 600.000 euro op aan Airbnb en aan Homeaway, verhuurder van vakantievilla's, omdat op hun sites duizenden huizen zonder vergunning te huur stonden.

Ambtenaren zijn hiervoor zelf gaan speuren op de sites. Mensen die een kamer verhuren moeten hierover belasting betalen.

New York

New York legde Airbnb in oktober al aan banden. Gouverneur Andrew Cuomo tekende toen een wet die bepaalt dat New Yorkers die hun woning minder dan dertig dagen aaneengesloten verhuren aan toeristen, een boete moeten betalen, die kan oplopen tot 7500 dollar.

Het is feitelijk een doodsteek, want de meeste New Yorkers willen hun huis voor een kortere periode verhuren. Ook is het niet meer mogelijk om meer dan één huis te verhuren, Airbnb zet hiervoor een registratiesysteem op.

Demonstranten in New York. Beeld anp
Demonstranten in New York.Beeld anp

San Francisco

Ook in San Francisco, de geboortestad van Airbnb, mogen mensen niet meer dan één woning verhuren. Dit is vooral bedoeld om de huisjesmelkers dwars te zitten. Ook eist San Francisco dat Airbnb geen verhuurders op de site zet die geen vergunning hebben. Een registratie kost 50 dollar.

Berlijn

De stad Berlijn heeft de vakantieverhuur van volledige appartementen verboden, op straffe van een boete van 100.000 euro. Alleen de verhuur van afzonderlijke kamers is nog toegestaan.

Parijs

Ook Parijs heeft Airbnb onder zware druk gezet. De site gaat zelf actief verhuurders waarschuwen als zij hun huis langer dan de toegestane termijn in de verhuur hebben staan, in Parijs is dat 120 dagen. Wie deze termijn overschrijdt krijgt een boete van maximaal 25.000 euro.

Airbnb, de site voor vakantieverhuur. Beeld anp
Airbnb, de site voor vakantieverhuur.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden