Plus

Hoe pak je mensen aan die vuil op de verkeerde dag buiten zetten?

Hoe pak je mensen aan die hun vuil hardnekkig op de verkeerde dag buiten zetten? Met hogere boetes, zoals in Rotterdam? Of blijven voorlichten?

Patrick Meershoek
Tussen de flats Hakfort en Huigenbos in Zuidoost staat een spandoek om de bewoners te bedanken dat ze het grofvuil op de goede plek en de juiste tijd buiten zetten Beeld Rink Hof
Tussen de flats Hakfort en Huigenbos in Zuidoost staat een spandoek om de bewoners te bedanken dat ze het grofvuil op de goede plek en de juiste tijd buiten zettenBeeld Rink Hof

"Een verschrikkelijke bende," zegt voorzitter Dick den Dekker van de bewonersvereniging Hakfort en Huigenbos over de omgeving van de twee flats in Zuidoost.

"Mag ik het in rond Hollands zeggen? De mensen flikkeren alles maar neer. Als je er iets van zegt, kun je een grote bek krijgen. En daarna blijft het dagen liggen, ook al maken we er melding van bij de gemeente."

Teleurstellend
Een teleurstellend resultaat, vindt Den Dekker, na een half jaar waarin de H-buurt als hot­spot van de afvalproblematiek heel veel aandacht van de betrokken diensten van het stadsdeel heeft gekregen.

Een feestelijke aftrap, veel aandacht voor voorlichting, en om de welwillende bewoners een hart onder de riem te steken werden bij redelijk schone afvalpunten spandoeken geplaatst met een compliment.

Zo'n campagne is aardig, zegt de voorzitter, maar hij duurt te kort om tot de gedragsverandering te komen die nodig is. En misschien ook wel iets te lief.

"We hebben wel eens gevraagd of de camerabeelden uit de liften niet kunnen ­worden gebruikt om overtreders te betrappen. Maar dan kom je op het terrein van de privacy, en het kost veel geld om de beelden uit te lezen."

Resultaten onvoldoende
Meer inzet is hard nodig, vindt ook Wouter Met­horst van Onafhankelijk Zuidoost, die de afvalproblematiek in de bestuurscommissie aankaartte. "Er gebeurt wel van alles, maar de resultaten zijn onvoldoende. Uit alle onderzoeken blijkt dat het grofvuil op de stoep, de zakken die op de verkeerde dag worden buitengezet en het zwerfvuil in de buurt ergernis nummer een is."

Methorst zegt zich vooral zorgen te maken over het punt van de handhaving. "We hebben achttien handhavers in het stadsdeel van wie er vier speciaal zijn belast met afval. Dat is natuurlijk veel te weinig, zeker nu er in de stad wordt gewerkt met flexibele inzet waardoor onze handhavers ook elders worden ingezet. Ik vrees dat het ten koste gaat van het toezicht hier."

Het is met de huidige sterkte al heel lastig om overtreders aan te pakken. In de eerste negen maanden van 2016 werden in Zuidoost 731 boetes uitgeschreven na een afvalovertreding. In dezelfde periode werden 2500 meldingen gedaan van een overtreding. Methorst: "Op heterdaad betrappen is moeilijk. Hoe minder handhavers, hoe kleiner de pakkans."

Inzet actieve bewoners
In de bestuurscommissie pleitte Methorst ook voor het verhogen van de boetes voor overtreders. In Amsterdam betalen de mensen die worden betrapt 85 euro, en dat is veel minder dan in Rotterdam waar de boetes in het kader van een vorig jaar ingezet offensief tegen de viezigheid in de stad tegenwoordig beginnen bij 125 euro en bij herhaling kunnen oplopen tot wel vijfhonderd euro.

Er zijn nog geen resultaten bekend in Rotterdam, maar ook daar wordt benadrukt dat een boete slechts een onderdeel kan zijn van een heel pakket harde en zachte maatregelen in de strijd voor een schone stad. In Amsterdam worden momenteel allerlei experimenten uitgevoerd op het gebied van afval, zoals Amsterdammertjes die groen licht geven op inzameldagen en rood licht op de andere.

Bewonersvereniging
Jaap de Visser, voorzitter van de bewonersvereniging van de flat Haag en Veld, vindt dat bewoners ook meer moeten doen. "Het zijn niet de ambtenaren die het vuil op de stoep zetten. Dat zijn toch echt de bewoners zelf. Het stadsdeel kan wel meer energie steken in het smeden van coalities met actieve bewoners. Nu wordt er van alles bedacht, en daarna worden wij ingelicht."

Terwijl de bewoners vaak beter op de hoogte zijn van de situatie, zegt De Visser. "Na de sloop van de parkeergarage van de flat zijn ook de vuilcontainers verplaatst. Er zijn twee containers neergezet op een plek waar nooit iemand komt, met als gevolg dat de bereikbare containers voor restafval, voortdurend vol zitten. Met een beetje slimmigheid was dat niet nodig geweest."

Lees ook: De opmars van de ondergrondse container begon in De Baarsjes [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden