Hoe overleeft je huisdier oud en nieuw?

Oudejaarsavond is voor de meeste mensen reden voor een feestje. Maar voor huisdieren zijn die rotjes, vuurpijlen en duizendklappers een ware nachtmerrie. Carmen Silos van de Dierenbescherming geeft vijf tips om Fikkie en Pluisje door de nacht te slepen.

Jorien van der Keijl
Je dier gespreid te eten geven is een van de tips van de dierenbescherming Beeld Dingena Mol
Je dier gespreid te eten geven is een van de tips van de dierenbeschermingBeeld Dingena Mol

1. Laat je huisdier wennen aan harde geluiden
Huisdieren raken niet gewend aan geluiden die ze af en toe horen. Het is hetzelfde met stofzuigen, zegt Silos. "Hoe vaker je stofzuigt, hoe meer je dier dat accepteert." Op internet bieden tal van websites speciale cd's aan met knalgeluiden om je huisdier te laten wennen. Silos raadt aan daar niet pas enkele dagen mee te beginnen, maar rustig op te bouwen.

2. Geef je huisdier gespreid eten

Voor oud en nieuw mag je huisdier, volgens de Dierenbescherming, best een beetje honger lijden. Door de honger verschuift de focus namelijk van de herrie naar het geurende bakje voorgeschotelde eten. Silos: "Spreid het eten zoveel mogelijk over de avond. Dus niet op één moment, maar als het kan met tussenposes de hele avond lang."

3. Doe zelf zo normaal mogelijk
Waarschijnlijk denken de meeste huisdiereigenaren dat ze heel ontspannen op hun huisdier overkomen, maar soms zeggen de onbewuste signalen heel wat anders. Die 'ooo's' en 'aaa's bij een mooie vuurwerkpot of een lekkere oliebol zijn, volgens Silos, wellicht kreten van vreugde, maar voor je huisdier reden tot paniek.

4. Beloon geen 'fout' gedrag
Een hond of kat kan er natuurlijk niets aan doen dat het angstig in een hoekje wegkruipt, maar de baasjes hebben wel invloed op hoe ze daar op reageren. Silos adviseert angstig gedrag niet te belonen. "Dus niet overdadig knuffelen of zielige geluidjes maken. Gewoon net doen alsof er niets aan de hand is."

5. Wees voorzichtig met medicijnen
Het gebruik van medicijnen raadt de Dierenbescherming niet volledig af, maar voorzichtigheid is geboden. "Bij sommige medicijnen lijken huisdieren heel kalm, maar hun hartslag kan nog wel erg hoog zijn. Je kunt niet met een stethoscoop naast je huisdier gaan zitten."

Lees meer: Vuurwerkstress bij huisdieren: 'Bij elk rotje staat ze te trillen'

Huisdieren kunnen goed onbewuste signalen van baasjes oppikken Beeld ANP
Huisdieren kunnen goed onbewuste signalen van baasjes oppikkenBeeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden