Buis

Hoe overleef je dit regenachtige weekend?

In de rubriek Buis selecteren we de leukste, ontroerendste en grappigste fragmenten. Dit keer: een overlevingsgids voor regen in Amsterdam.

Jorien van der Keijl

Het beste zorgstelsel, de vrolijkste kinderen, een goede kwaliteit van leven en óók nog een fantastisch seksleven. Volgens filmmakers Tom Roes, Neil Robinson en Jesse Cohen hebben wij, Nederlanders, niets te klagen.

Of nou ja, één ding dan. Of het nou winter, zomer, herfst of lente is, regenen kan het hier altijd. Voor ons zelf niet altijd prettig. Voor buitenlanders kan het best even wennen zijn. En dus maakten de drie jongens een film met tips over hoe je de regen omarmt.

Klagen
De film is opgenomen in Amsterdam en hoort bij de serie 'Survival Guide to the Dutch', waarmee ze vier jaar geleden startten. De Nederlandse Roes kreeg op Nederland en Nederlanders een ander perspectief toen hij de Canadese Robinson als huisgenoot kreeg.

Bijvoorbeeld dat Nederlanders erg veel klagen over het weer. Dit komt terug in een van de tips in de film. Waar je ook bent en met wie je ook bent: klaag over het weer. Het maakt het klimaat meteen een stuk draaglijker.

Drie jaar
Het opnemen van het filmpje duurde drie jaar. Waarom zo lang? "We hebben meer dan driehonderd shots gebruikt. Daar gaat heel veel tijd in zitten." Elke keer als het regende stond Roes buiten. Dat ging niet altijd soepeltjes. "Had ik een super mooi beeld van een man die een paraplu in zijn gezicht had, kreeg ik mijn telefoon niet unlokt. Ja, toen was hij alweer dertig meter verderop."

De vele shots zijn niet de enige reden waarom het filmpje drie jaar op zich liet wachten. "Opnemen is duur. Als we professionele apparatuur hadden gebruikt, waren we wel tienduizendeuro lichter geweest en we doen alles in onze eigen tijd." Roes hoopt dat sponsors zich aanmelden.

Regenpak
Zelf blijft hij bij regen het liefste binnen. "Ik heb buienradar, buienalarm en weeronline op mijn telefoon. Als een van de apps een negatief teken geeft, dan zet ik geen stap buiten de deur. Ik heb ook helemaal geen regenpak."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden