Hoe (on)veilig is uw buurt? Bekijk het hier

In de regio liggen de twee buurten letterlijk mijlenver uit elkaar, en in de nieuwste veiligheidsindex van Amsterdam komen ze in elk geval niet nader tot elkaar: terwijl in Uithoorn de Kwakel bewoners 's nachts nog net niet de deuren van het slot laten, blijft in Burgwallen-Nieuwe Zijde bijna geen broekzak ongerold.

Merel Straathof
ME op de Wallen Beeld anp
ME op de WallenBeeld anp

Ook opvallend: de Weteringschansbuurt is er het laatste jaar niet gezelliger op geworden. Een stijging van het aantal straatroven, bedreigingen, mishandelingen en overlastmeldingen maakte het de derde onveilige buurt van de 104 buurten in de hele regio.

De informatie is vanaf vandaag voor iedereen eenvoudig op te snorren in de laatste online versie van de veiligheidsindex van de gemeente.

Maakten de vorige versies vooral inzichtelijk hoe veilig de eigen buurt is, de nieuwe site maakt het eenvoudiger Nellestein te vergelijken met Volewijck, Driemond of de Staatsliedenbuurt.

Elke buurt heeft een eigen veiligheidsindex. Die is opgebouwd uit criminaliteit (onder meer bedreiging, zakkenrollerij, mishandeling, fietsdiefstal), overlast (verloedering, vernieling) en beleving (vermijding, onveilig voelen) op basis van dertienduizend enquêtes. In het najaar moeten ook de stadsdelen met elkaar te vergelijken zijn.

Moord en doodslag
Anders dan voorgaande jaren zijn nu de cijfers van moord en doodslag deel van de index. Het aantal buurten groeide van 78 naar 104: Zuidoost is opgedeeld in meer buurten, IJburg in West en Zuid en verder zijn Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Diemen toegevoegd.

'De index moet een basis vormen voor iedereen die wil discussiëren over veiligheid, zonder dat er met verschillende statistieken uit verschillende periodes wordt gezwaaid,' zegt Jeroen Slot, hoofdonderzoeker van het gemeentelijk bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS). 'Als de index laat zien dat een buurt onveiliger wordt, kan de discussie beginnen. Is er een bende actief waardoor het aantal fietsdiefstallen zo hard groeit, of hangt het samen met een nieuwe politiecampagne die oproept om aangifte te doen?'

De eerste editie, van 2003, was direct het ijkpunt voor alle latere jaren. Nu, elf jaar verder, is 2014 het nieuwe ijkpunt. Het verklaart hoe het komt dat nu niet meer te zien is hoe veilig de Kinkerbuurt vijf jaar geleden was.' Registratiesystemen voor criminaliteit zijn veranderd, we hebben gegevens toegevoegd en de stad is minder onveilig geworden - hier begint een nieuwe periode.'

Hoe veilig is uw buurt? Bekijk het hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden