PlusAchtergrond

Hoe nu verder met Frank de Boer?

Weer is het Frank de Boer niet gelukt zijn contract bij een club uit te dienen. De trainer die eerder ontslagen werd bij Inter en Crystal Palace, vertrekt ‘in goed overleg’ bij Atlanta United. Hoe nu verder?

Dennis van Bergen
Frank de Boer werd als trainer van Ajax vier keer op rij landskampioen. Daarna probeerde hij het bij Inter, Crystal Palace en Atlanta United. Beeld AFP
Frank de Boer werd als trainer van Ajax vier keer op rij landskampioen. Daarna probeerde hij het bij Inter, Crystal Palace en Atlanta United.Beeld AFP

Zijn afscheidsrede op de officiële website van Atlanta United kon niet correcter, vrijdagavond, kort nadat het vertrek van Frank de Boer bij de MLS-club bekend was geworden. “Ik ben dankbaar voor de kans die ik heb gehad,” liet hij optekenen. “Coachen en wonen in Amerika was een geweldige ervaring.”

Het zijn teksten die passen bij de officiële lezing: ‘in goed overleg uit elkaar zijn gegaan’. Toch zal het vertrek uit Atlanta, waar De Boer in december 2018 neerstreek, aan hem knagen. Na een zeer succesvolle periode bij Ajax, de club waarmee De Boer vier seizoenen op rij kampioen van Nederland werd, is zijn trainersloopbaan ontegenzeggelijk in het slop geraakt.

Catenaccio

Oud-trainer Aad de Mos is niet per se negatief over De Boers prestaties in Atlanta, dat hij bij vlagen aantrekkelijk liet spelen en waarmee hij afgelopen seizoen twee bekers pakte. Vooral op zijn eerdere jobs bij Inter en Crystal Palace heeft de trainer zich verkeken, denkt De Mos. “Het is naïef om te denken dat je Inter, de club die het catenaccio zo’n beetje heeft uitgevonden, aan het voetballen krijgt.”

Voor Crystal Palace geldt hetzelfde, denkt De Mos. “Frank zal echt flexibeler moeten worden in zijn manier van werken, iets meer mee moeten denken met de cultuur van een club, anders zal hij hier altijd tegenaan blijven lopen. En dat zou jammer zijn. Frank heeft namelijk alles om een toptrainer te zijn.”

Terugkeer bij Ajax?

Rafael van der Vaart acht een terugkeer van De Boer bij Ajax nog altijd reëel. “Ik zou het helemaal niet raar vinden als hij terugkeert in Amsterdam, mocht Erik ten Hag ooit weggaan. Bij Ajax heeft hij bewezen een geweldige trainer te zijn.”

Dat laatste onderschrijft Ronald Waterreus, die geregeld samenspeelde met De Boer bij Oranje. Als ex-keeper van New York Red Bulls kent Waterreus de mores in de VS. “Mensen zijn er leergierig, staan open voor andermans visie, zeker als die wordt uitgesproken door een groot voetballer als Frank. Aan de andere kant gruwelen Amerikanen van mensen die denken dat ze het uitgevonden hebben. Frank is hartstikke sympathiek, maar als trainer natuurlijk ook een beetje een Louis van Gaal-light. Het moet gebeuren zoals híj het wil. Dat kan botsen.”

Na het derde ontslag op rij staat De Boer voor een cruciale keuze, zegt De Mos. “Als ik hem was, zou ik nu rustig wachten op een club waar hij zijn visie echt kwijt kan.” Zelf zou hij de combinatie Frank en Willem II een mooie vinden. “Die club noemt zich graag ‘Ajax van het zuiden’. Mooi voetbal, ­4-3-3. Willem II zou ideaal zijn voor Frank. Dan kan hij daarna weer de stap naar het buitenland maken.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden